Positieve klimaatverandering

24 januari 2013 om 00:00 Voorpagina

HEUVELRUG - Het ondernemersklimaat in de gemeente Utrechtse Heuvelrug knapt op, maar er is nog veel werk te verzetten voordat het bedrijfsleven écht tevreden kan zijn. Dat is de conclusie die Paul Brackel (Zakelijk Heuvelrug), Gerard Weck (Kamer van Koophandel) en wethouders Bert Homan (economische zaken) en Tim Verhoef (ruimtelijke ordening) trekken, een jaar nadat de Utrechtse Heuvelrug als minst MKB-vriendelijke gemeente van de provincie uit de bus kwam.

Ondernemers en gemeente praten weer met elkaar

door Paul Nolens

Eén van de problemen waar ondernemers op de Heuvelrug steeds weer mee te maken hebben, is het feit dat er geen beweegruimte zit in bestemmingsplannen. ,,Wij weten ook dat er regels zijn en beperkingen, maar hier is alles zo strak vastgelegd dat ondernemers daar last van hebben. Voorbeeld: als er op een pand de bestemming ‘kapsalon’ zit, kan er geen boekhouder in het pand trekken zonder dat hij het bestemmingsplan moet wijzigen. Dat kost veel tijd en geld en daardoor haken ondernemers af. Wij willen dat er meer flexibiliteit in bestemmingsplannen komt’’, legt Brackel de vinger op de zere plek.

De wethouder die over bestemmingsplannen gaat, is Tim Verhoef (GroenLinks/PvdA). Hij zegt dat de bereidheid om te veranderen er is. ,,Wij zijn bezig met het flexibiliseren van bestemmingsplannen. Het ligt inderdaad te strak vast hier. We willen ook bepaalde procedures versnellen, bijvoorbeeld bij het aanvragen van vergunningen.’’

Cultuuromslag

De belangrijkste verbetering sinds vorig jaar is, volgens Gerard Weck van de Kamer van Koophandel (KvK), dat er eindelijk gepraat en geluisterd wordt. ,,Het overleg tussen de gemeente en de ondernemers was gestagneerd. Dat is nu weer teruggekeerd. Maar we zijn er nog niet, het afgelopen jaar moet je zien als een ferme eerste stap.”

Lees het hele verhaal in NieuwsbladDeKaap.nl/StichtseCourant.nl van donderdag 24 januari

advertentie
advertentie