Afbeelding
Foto: Paul Nolens/BDU

Balans moet provincie tevreden stellen

Voorpagina

HEUVELRUG - Wethouder financiën Bert Homan (VVD) heeft deze week de meerjarenbegroting van de gemeente Utrechtse Heuvelrug gepresenteerd. Het goede nieuws: er is structureel evenwicht en er wordt geen geld uitgegeven dat er niet is. Het slechte nieuws: mensen met een eigen huis gaan meer betalen en er is geen ruimte voor nieuw beleid. De wethouder verwacht dat de gemeente met deze begroting vanaf volgend jaar niet meer onder toezicht van de provincie staat.

Huizenbezitters gaan volgend jaar meer betalen

door Paul Nolens

De begroting voor 2013 tot en met 2016 vloeit voort uit de kerntakendiscussie, die begin dit jaar door de gemeenteraad werd afgerond. Grote nieuwe bezuinigingen zijn er ten opzichte van die plannen niet te vinden in de meerjarenbegroting. Sommige bezuinigingen, zoals het verlagen van het budget voor het onderhoud van openbaar groen en de wegen, zullen de komende periode voor inwoners zichtbaar worden. Homan: ,,Dit budget is fors verlaagd. Maar de veiligheid zal nooit in het geding komen. Wel zal zichtbaar worden dat, bijvoorbeeld, het gras in de bermen hoger is.”

Lastenverhoging

Om de begroting sluitend te maken, zullen de lasten voor mensen met een eigen huis de komende jaren toenemen. Vooral volgend jaar zal het stijgingspercentage wat hoger zijn, door de extra OZB-verhoging van 5 procent bovenop de 2,5 procent waarmee de OZB de andere jaren stijgt. Om de toenemende lasten enigszins te drukken, daalt het tarief voor afvalstoffenheffing met bijna 10 procent. Desondanks zullen de lasten voor een eigenaar van een woning met een WOZ-waarde van € 300.000,- volgend jaar met € 41,- toenemen, dat is bijna 7 procent. Voor mensen met een woning met een gemiddelde WOZ-waarde van 1 miljoen, nemen de lasten volgend met € 113,- per jaar toe, bijna 9 procent. Mensen met een huurwoning krijgen geen extra lastenverhoging. Voor deze groep stijgen de lasten met 2,3 procent.

Homan is trots op het feit dat de begroting voor de komende jaren sluitend is. ,,We hadden nog nooit een sluitende begroting. Jaarlijks werd er een greep gedaan uit de algemene reserves. Dat doen we nu niet en ook de komende jaren niet.” De wethouder financiën rekent er met deze begroting op dat de gemeente onder het provinciaal toezicht uitkomt. ,,We hebben alle verbeterpunten die de provincie ons heeft meegegeven, uitgevoerd. Ik zie het oordeel met vertrouwen tegemoet.”

Voordat de provincie een oordeel velt over de meerjarenbegroting, moet de gemeenteraad de begroting eerst bespreken en vaststellen. Volgende week zal er in commissieverband gesproken worden over de begroting. Op 29 oktober moet de gemeenteraad de nieuwe begroting vaststellen. Homan: ,,Ik hoop dat de raad kritisch zal zijn. Bijvoorbeeld op ons budget voor milieubeleid, daar mag van mij altijd meer geld heen. Maar dan moet er wel met budgetten geschoven worden, extra geld is er niet.”

advertentie
advertentie
PREMIUM
Afbeelding
Feestelijk 70e Bloemencorso in Leersum: ‘Prachtig dat we dit weer meemaken’ 16 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Duurzaamheid en monumenten (2): ‘Het brengt extra uitdagingen met zich mee’ 17 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Een moment voor een monument: De lange historie van het veer 13 aug, 07:30
Afbeelding
Lezing over het leven en de werken van Mondriaan in het Torenlaan Theater 12 aug, 17:35
PREMIUM
Afbeelding
Aldi vangt bot bij rechter: Bouwplan voor de Appelgaard op dood spoor 12 aug, 07:32
PREMIUM
Afbeelding
Subsidie voor bridgeles bij ABCD: ‘We willen mensen uit hun isolement halen’ 12 aug, 07:30
Afbeelding
Aangepaste dienstregeling tijdens Vuelta 11 aug, 16:47