Daklozen in Driebergse kassen

Voorpagina

DRIEBERGEN - In het gebied tussen de Lange Dreef en Dennenburg bivakkeert sinds een enkele weken een groepje krakers. Zij hebben hun intrek genomen in twee leegstaande kassen en een vervallen gebouwtje. Het gaat om twee mannen en een vrouw die niet over eigen woonruimte beschikken. De gemeente en de politie zijn op de hoogte van de situatie maar hebben tot nu toe nog geen actie ondernomen. Volgens burgemeester Naafs wordt er een onderzoek ingesteld naar de situatie en zal geprobeerd worden om de zaak op korte termijn zo goed mogelijk op te lossen. ,,We zijn er mee bezig, het staat op de agenda”, zei hij. Niettemin heeft de situatie bij sommige omwonenden reeds tot enige onrust geleid.

Krakers creëren woonruimte aan de Lange Dreef

door Jan de Beer

Aanvankelijk dachten deze omwonenden dat het om ‘buitenlandse illegalen’ ging die hier waren neergestreken. Zij hadden meerdere mensen gesignaleerd en geconstateerd dat er in een kas een tent was opgeslagen, dat er nogal wat rommel rondslingerde, dat er afval werd verbrand en dat er motorvoertuigen zonder kenteken aanwezig waren. Er werd gesproken over ‘mensonterende toestanden’, onder meer omdat in het gebied geen enkele sanitaire voorziening is, en er klonk onbegrip over het feit dat de gemeente er geen ruchtbaarheid aan gaf en niet tot actie is overgegaan. Maar om buitenlandse illegalen gaat het niet. Integendeel: het betreft ‘gewone’ daklozen van wie er twee uit de directe omgeving afkomstig zijn, namelijk Driebergen zelf.

Dat bevestigt ook de heer Haalboom wiens gelijknamige kwekerij in dit gebied ligt. Hij staat niet te juichen bij de aanwezigheid van de onverwachte bewoners direct naast zijn terrein, maar reageert verder tamelijk laconiek op de situatie. ,,Ik heb een speciaal woord voor hen bedacht”, zegt hij. ,,Ik noem ze kaskrakers.” De omschrijving ‘mensonterend’ vindt hij wat te gezwollen klinken, maar wel erkent hij dat de situatie nogal bijzonder is. ,,Natuurlijk zijn de omstandigheden waarin zij verkeren helemaal niet zo best. Maar ze proberen zich te gedragen. Ik heb er wel wat van gezegd toen ze met een auto over mijn terrein reden, dat kan natuurlijk niet. En ook toen ze keihard op een gitaar probeerden te spelen, toen wij druk aan het werk waren.”

Over de manier waarop ze aan elektriciteit komen, de rookontwikkeling waarvan soms sprake is als er een vuurtje wordt gemaakt en het mogelijk gebruik van bepaalde genotmiddelen, wil Haalboom niet uitwijden. ,,Dat weet ik allemaal niet precies” zegt hij en wijst op de tijdelijkheid van de situatie vanwege de nieuwbouw die in het verschiet ligt: ,,Het is hier momenteel gewoon een heel erg rommelig gebied.”

advertentie
advertentie
PREMIUM
Afbeelding
Boek over eerste vrouwelijke burgemeesters: ‘Het was voor vrouwen een strijd’ 5 uur geleden
Afbeelding
Vuelta live te volgen bij Museum Huis Doorn 21 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Woonoord voor Oekraïners zit vol 22 uur geleden
Afbeelding
NS-personeel gaat volgende week staken gisteren
PREMIUM
Afbeelding
Initiatief om activiteiten te organiseren voor nieuwkomers vindt veel bijval: ‘De hulp is overweldigend’ 17 aug, 08:30
Afbeelding
Rechtbank grijpt niet in bij plan voor hippisch centrum 16 aug, 12:36
Afbeelding
Werkgroep Kromme Rijncorridor biedt bestuurders landschapsvisie aan 16 aug, 11:01