Afbeelding
Foto: Paul Nolens/BDU

Huis Doorn blijft strijdbaar

27 september 2012 om 00:00 Voorpagina

DOORN - De aangekondigde halvering van de subsidie voor Huis Doorn werd vorige week tijdens Prinsjesdag bevestigd. ,,Het kwam niet uit de lucht vallen, maar we hadden nog hoop dat ons charme-offensief iets teweeg had gebracht op het ministerie”, aldus tijdelijk bestuurder van Huis Doorn Herman Sietsma. De directie van Huis Doorn laat het er niet bij zitten. ,,We gaan dit aanvechten.”

Plan om subsidie te halveren wordt doorgezet

door Paul Nolens

Van de € 441.000,- die Huis Doorn nu per jaar ontvangt, blijft voortaan nog maar € 216.953,- over. Deze halvering heeft volgens Sietsma - die speciaal voor de subsidiestrubbelingen tijdelijk bestuurslid is - verstrekkende gevolgen. ,,Met dat geld kunnen we één keer per week de spullen afstoffen en het terrein beheren en daarmee is de kous af. Publiek ontvangen zal dan niet meer kunnen.” Sietsma vindt het ongelofelijk dat er zo met een rijksmonument wordt omgegaan. ,,Het is een rijksmonument met een rijkscollectie. We doen ons werk dus voor het rijk en met de helft van het geld kunnen wij ons werk niet doen. Er werken hier veel vrijwilligers, daar profiteert het rijk al jaren van. Dat wordt zo aan de kant geschoven.”

De directie van Huis Doorn legt zich niet neer bij de beslissing van het Ministerie van Onderwijs Cultuur en Wetenschappen (OCW). Sietsma: ,,Wij gaan eerst een bezwaarbrief naar de minister sturen, dat is de gebruikelijke procedure. Bovendien gaan we weer met de politieke partijen in Den Haag praten. Er is nu een nieuwe Tweede Kamer en de verhoudingen zijn dus veranderd. De kans dat we het besluit daardoor kunnen terugdraaien, willen we niet onbenut laten.”

Lees het hele verhaal in NieuwsbladDeKaap.nl/StichtseCourant.nl van vandaag.

advertentie
advertentie