Zonnepanelen op de Vuurvogel

Voorpagina

HEUVELRUG - Op het dak van basisschool De Vuurvogel (voorheen Vrije School) komen zonnepanelen te staan. Omdat de offerte voor het dakonderhoud van de Driebergse school goedkoper is uitgevallen dan de gemeente had begroot, is het mogelijk deze zonnepanelen aan te schaffen. Een tegenvaller vormt de slechte staat van het dak van de Sprong op Valkenheide in Maarsbergen. Het onderhoud aan het dak van de school zou eigenlijk in 2015 uitgevoerd worden, maar de gemeente ziet zich genoodzaakt om de onderhoudswerkzaamheden deze zomer al uit te laten voeren.

Kosten voor het onderhoud van het dak vallen mee

door Paul Nolens

De kosten voor de onderhoudswerkzaamheden aan het dak van de Vuurvogel vallen € 20.000,- lager uit dan begroot. Deze meevaller vormde voor het schoolbestuur aanleiding om aan de gemeente te vragen of ze dit resterende bedrag mag uitgeven aan zonnepanelen. Het college heeft dit verzoek ingewilligd. De zonnepanelen op het dak van de Vuurvogel vormen een mooie meevaller voor zowel de gemeente als de Driebergse school. ,,Er kan zo een aanzienlijke energiebesparing worden gerealiseerd. Bovendien wordt met de zonnepanelen beantwoord aan de duurzaamheidsambities van zowel de school als de gemeente”, aldus burgemeester Frits Naafs in een brief aan de gemeenteraad.

Tegenvaller

In Maarsbergen viel bij een controle de staat van het dak van VSO (voortgezet speciaal onderwijs) de Sprong flink tegen. Niet alleen het oudste gebouwgedeelte bleek een erg slecht dak te hebben, maar ook de eerste aanbouw uit 1995. In het Onderwijs Huisvestings Programma (OHP) staat onderhoud aan dit dak gepland voor 2015, maar de gemeente ziet zich genoodzaakt om het dak al deze zomervakantie te laten renoveren. Deze onvoorziene uitgave zorgt er voor dat de gemeente een greep van € 29.000,- moet doen uit de reserve ‘tijdelijke huisvesting voor scholen’. Het bedrag wat voor 2015 begroot staat voor het dakonderhoud van de Sprong (€ 20.000,-) wordt uit de boeken geschrapt.

Er wordt deze zomervakantie gewerkt aan de daken van beide scholen. De daken worden beter geïsoleerd en voorzien van een kunststof dakbedekking die veertig tot vijftig jaar mee kan gaan. De daken waren eerder bedekt met een soort teren dakbedekking, met een levensduur van maximaal twintig jaar.

Lekkages moeten na de zomervakantie zowel bij de Vuurvogel als de Sprong tot het verleden behoren.

advertentie
advertentie
PREMIUM
Afbeelding
Boek over eerste vrouwelijke burgemeesters: ‘Het was voor vrouwen een strijd’ 5 uur geleden
Afbeelding
Vuelta live te volgen bij Museum Huis Doorn 21 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Woonoord voor Oekraïners zit vol 22 uur geleden
Afbeelding
NS-personeel gaat volgende week staken gisteren
PREMIUM
Afbeelding
Initiatief om activiteiten te organiseren voor nieuwkomers vindt veel bijval: ‘De hulp is overweldigend’ 17 aug, 08:30
Afbeelding
Rechtbank grijpt niet in bij plan voor hippisch centrum 16 aug, 12:36
Afbeelding
Werkgroep Kromme Rijncorridor biedt bestuurders landschapsvisie aan 16 aug, 11:01