Direct aan de slag met verkeer in Amerongen

Voorpagina

AMERONGEN - Start direct met het realiseren van een nieuwe parkeergelegenheid aan de westkant van Amerongen, waardeer de groene entree aan de oostzijde van het dorp op en verbeter de verkeerscirculatie in de nauwe dorpsstraatjes. Dat is de opdracht die de gemeenteraad aan verkeerswethouder Bert Homan (VVD) mee heeft gegeven bij het vaststellen van de Verkeersvisie Amerongen Oude Dorp.

door Paul Nolens

In de verkeersvisie werd geopperd om deze maatregelen de komende jaren gefaseerd in te voeren. GroenLinks-PvdA vindt echter dat deze maatregelen direct doorgevoerd moeten worden. ,,Er moet echt iets gebeuren in Amerongen. Daarom zien wij niets in het gefaseerd doorvoeren. Er wordt al decennialang gesproken over het verkeer in Amerongen, er moeten nu oplossingen komen”, aldus Aloys van Spaandonk (GroenLinks-PvdA).

Met een nieuwe entree aan de westzijde van het dorp, heeft GroenLinks-PvdA als locatie het bedrijventerrein voor ogen. In het ideale plaatje van de partij parkeren bezoekers van het Kasteel of de Buitenplaats hun auto op deze parkeerplek en gaan ze te voet naar het oude dorp. Bezoekers die vanuit de richting van Elst komen, kunnen hun auto op de Burgwal (Groene Entree) kwijt. Bovendien moet de verkeerscirculatie in het oude dorp verbeterd worden door op een aantal plekken eenrichtingsverkeer in te voeren. Het voorstel om in het hele oude deel van Amerongen een parkeervergunningsstelsel in te voeren, haalde het niet. ,,Dat moeten we echt zien als laatste redmiddel”, aldus Ameronger Jasper van Geijtebeek (SP), die zich achter het GroenLinks-PvdA voorstel schaarde, samen met VVD en BVH.

Speelplaats

Een ander punt van aandacht is de speelplaats van de Wilhelminaschool op de Laan. Schooldirecteur Gerbert Boor: ,,De Laan is onze speelplaats. Sinds de heropening van het Kasteel en de Buitenplaats is er regelmatig geen plek om te spelen door de vele geparkeerde auto’s. Het is bovendien onveilig. Schoolkinderen spelen al honderd jaar op de Laan en dat moet ook de komende honderd jaar kunnen.”

Om de wens van de schooldirecteur om te zetten in afspraken, had de SP een motie opgesteld. Van Geijtenbeek: ,,Zowel ik, mijn vader als mijn oma hebben op de Laan gespeeld. Dat moet blijven. Ga daarom met dit probleem aan de slag en zorg dat er in overleg met de betrokken partijen een veilige oplossing komt.” Alle partijen en wethouder Homan schaarden zich achter deze motie. Aan het einde van de zomer wordt de raad ingelicht over de uitkomsten van het overleg.

advertentie
advertentie
PREMIUM
Afbeelding
Boek over eerste vrouwelijke burgemeesters: ‘Het was voor vrouwen een strijd’ 6 uur geleden
Afbeelding
Vuelta live te volgen bij Museum Huis Doorn 22 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Woonoord voor Oekraïners zit vol 23 uur geleden
Afbeelding
NS-personeel gaat volgende week staken gisteren
PREMIUM
Afbeelding
Initiatief om activiteiten te organiseren voor nieuwkomers vindt veel bijval: ‘De hulp is overweldigend’ 17 aug, 08:30
Afbeelding
Rechtbank grijpt niet in bij plan voor hippisch centrum 16 aug, 12:36
Afbeelding
Werkgroep Kromme Rijncorridor biedt bestuurders landschapsvisie aan 16 aug, 11:01