Toekomst mariniers onzeker

Voorpagina

DOORN - Het Korps Mariniers blijft nog even in onzekerheid over de toekomst van de Van Braam Houckgeestkazerne. Een werkgroep van het Ministerie van Defensie zou deze week van zich laten horen, maar komt pas eind december met een rapport over de mogelijke sluiting van het mariniersterrein. Het definitieve besluit van defensieminister Hans Hillen (CDA) wordt niet eerder dan eind maart verwacht.

Rapport over de kazerne is uitgesteld

door Michiel Schaaij

De door Hillen ingestelde werkgroep vergelijkt het prijskaartje van een verhuizing naar Vlissingen met een eventuele verbouwing van de Doornse kazerne. Ook worden de exploitatielasten van een nieuw marinierscomplex in Zeeland vergeleken met die van de Van Braam Houckgeestkazerne. Dinsdagavond reisden burgemeester Frits Naafs en wethouder Roy Pamboer (VVD) weer naar Den Haag, om in het Tweede Kamergebouw een zitting van de Vaste Kamercommissie van Defensie bij te wonen. Daar beantwoordde Hillen de vragen over een mogelijke verhuizing van de mariniers, die eerder deze maand door verschillende politieke partijen werden gesteld.

Geen overleg met Heuvelrug

In een brief aan de Tweede Kamer geeft de bewindsman toe, dat hij vooraf geen overleg met de Utrechtse Heuvelrug heeft gezocht. Maar inmiddels is het contact tussen het Ministerie en de gemeente op gang gekomen. Zo is burgemeester Frits Naafs gebeld door een topambtenaar, die heeft verzekerd dat de argumenten van de Utrechtse Heuvelrug worden gehoord. ,,Men begint naar ons te luisteren’’, aldus wethouder Roy Pamboer (VVD), die koortsachtig op zoek is naar oplossingen voor de ruimtebehoefte van de mariniers. Hij wil zijn ,,tegenbod’’ nog niet helemaal prijsgeven, maar denkt onder andere aan een uitbreiding van het toegestane bebouwingspercentage op het kazerneterrein. Bovendien zou er volgens de wethouder gekeken kunnen worden naar de aankoop van grond in de nabije omgeving. Verder zouden er mariniers buiten de Van Braam Houckgeestkazerne gelegerd kunnen worden. In de gemeenteraad suggereerde Pamboer de mogelijkheid van samenwerking met de Hogeschool voor Modemanagement (TMO) en Bartiméus.

Economische gevolgen

Overigens liggen er nauwelijks cijfers op tafel over de economische gevolgen voor de Utrechtse Heuvelrug. Naafs voorspelde eerder dat de mogelijke verhuizing van het Korps mariniers ,,een enorme impact’’ op de lokale werkgelegenheid en detailhandel zou hebben. Volgens een woordvoerder van de gemeente zouden er van de 2200 werknemers zo’n 720 in de zeven kernen van de Utrechtse Heuvelrug wonen. Maar gegevens over de verdeling per dorp kan of wil de gemeente nog steeds niet geven.

Stem op de poll: Mariniersterrein in Doorn is mooie locatie voor nieuwe woonwijk

advertentie
advertentie
PREMIUM
Afbeelding
Feestelijk 70e Bloemencorso in Leersum: ‘Prachtig dat we dit weer meemaken’ 15 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Duurzaamheid en monumenten (2): ‘Het brengt extra uitdagingen met zich mee’ 17 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Een moment voor een monument: De lange historie van het veer 13 aug, 07:30
Afbeelding
Lezing over het leven en de werken van Mondriaan in het Torenlaan Theater 12 aug, 17:35
PREMIUM
Afbeelding
Aldi vangt bot bij rechter: Bouwplan voor de Appelgaard op dood spoor 12 aug, 07:32
PREMIUM
Afbeelding
Subsidie voor bridgeles bij ABCD: ‘We willen mensen uit hun isolement halen’ 12 aug, 07:30
Afbeelding
Aangepaste dienstregeling tijdens Vuelta 11 aug, 16:47