Afbeelding
Foto: Paul Nolens/BDU

Politiek stemt met tegenzin in met cijfers openbaar onderwijs

10 november 2011 om 00:00 Voorpagina

HEUVELRUG - De financiële situatie van het openbare onderwijsbestuur is zorgelijk en roept politiek protest op. ,,Dit willen we niet nog een keertje meemaken’’, zei Gera Hensbergen (BVH) vorige week, toen de jaarcijfers van de Stichting Openbaar Onderwijs Rijn- en Heuvelland in de raadscommissie Samenleving werden behandeld. SP-er Ad Schiedon vreest dat het voortbestaan van het onderwijsbestuur op het spel komt te staan.

door Michiel Schaaij

De Heuvelrugpolitiek stak haar bezorgdheid over de financiële perikelen niet onder stoelen of banken. Het lijkt snel gegaan bij de stichting, die het openbare onderwijs in de regio bestiert. Rijn- en Heuvelland is onder andere verantwoordelijk voor de basisscholen Breeakker, Dolfijn, Kameleon, Meander, De Meent en Merseberch.

In 2009 rapporteerde het onderwijsbestuur nog een positief saldo van ruim een half miljoen euro. ,,Het risicokapitaal is wel erg ruim voorzien, ze zijn aan het oppotten’’, liet SGP-er Gert-Jan van den Brink bij die gelegenheid optekenen. Maar als gevolg van financiële verwikkelingen is de politieke ongerustheid nu de andere kant opgeslagen. Recente jaarcijfers laten een tekort van zeven ton zien en de reservepot is intussen met € 1.2 miljoen geslonken. Vorig jaar bleken zowel de personeelskosten als het onderhoud van schoolgebouwen en schoolmeubilair uit de pas te lopen. Nadat de accountants van Deloitte waren ingeschakeld, kondigde het bestuur bezuinigingen volgens de kaasschaafmethode aan. Ook worden de uitgaven voor onderhoud en verbouwingen nu over een langere periode uitgesmeerd.

Niet vrolijk

Maar die maatregelen hebben de politiek niet gerust kunnen stellen. Fractievoorzitter Lysbeth van Valkenburg (VVD) vindt het cijferwerk van de Zeister stichting buitengewoon zwak en bovendien slecht onderbouwd. ,,Hier worden we niet vrolijk van’’, verklaarde ze vorige week. CDA-woordvoerder Nynke van Amerongen uitte vernietigende kritiek aan het adres van het openbare onderwijsbestuur. Ze noemde de situatie zorgelijk en vroeg zich hardop af, of het management sterk genoeg is om het tij te keren. Wethouder Elisabeth van Oostrum (D66) deelde de politieke verontrusting, maar wees wel op een aantal externe factoren. De geldkraan van de rijksoverheid gaat niet heel ver meer open en de daling van het aantal leerlingen verergert de financiële problemen. ,,Het bestuur zit zeker niet achterover geleund te wachten op de leerlingenprognoses’’, aldus Van Oostrum. Maar de wethouder vindt wel dat de stichting laat op financiële rampspoed reageert en niet snel genoeg tot actie overgaat.

De gemeenteraad gaat volgende week ,,knarsetandend en met tegenzin’’ akkoord met de jaarcijfers.

advertentie
advertentie