Afbeelding
Foto: Paul Nolens/BDU

Bestuurlijke bedrijfsblindheid

29 september 2011 om 00:00 Voorpagina

HEUVELRUG - De relatie tussen gemeente en ondernemers lijkt op een dieptepunt aangeland. Bij recent onderzoek kwam de Utrechtse Heuvelrug als minst MKB-vriendelijke gemeente van de provincie uit de bus. Fractieleider Henk Veldhuizen (CDA) schrok van de berichten en stak vorige week de hand in eigen boezem.

‘Ondernemers zijn niet serieus genomen’

door Michiel Schaaij

Volgens Veldhuizen steekt de gemeente méér stokken tussen de spaken, dan eruit worden getrokken. ,,Maar waar gaat het fout? Zitten we in een tunnelvisie of zijn we bedrijfsblind? Help ons op weg’’, zo verzuchtte Veldhuizen. De bedenkelijke verhouding met het plaatselijke bedrijfsleven stond donderdag ter discussie in de raadscommissie Bestuur en Middelen. Vertegenwoordigers van Zakelijk Heuvelrug en de Ondernemersvereniging Driebergen Centrum schoven aan om hun grieven te bespreken.

O

DC-voorzitter Han Roeten schetste een voorbeeld van gemeentelijke inefficiëntie: het lokale midden- en kleinbedrijf kreeg in vijf jaar tijd met vijf verschillende contactfunctionarissen te maken. ,,Bij ondernemers overheerst vaak het gevoel niet serieus genomen te worden’’, aldus Roeten. ,,Zo worden we ernstig belemmerd in ons dagelijks werk’’, constateerde voorzitter Paul Blom van Zakelijk Heuvelrug. Zijn collega-bestuurslid Paul Brackel laakte de ,,misplaatste bejegening van ondernemers’’. Hij vindt dat gemeenteraad, college en ambtenarij niet goed functioneren. ,,Het gaat allemaal veel te langzaam in de Utrechtse Heuvelrug’’, aldus Brackel. Hij bepleitte een cultuurverandering die aan de top moet beginnen. Maar Brackel toonde zich niet optimistisch over de slagingskans. ,,Een cultuuromslag met bestaande mensen is heel lastig. Welke conclusies u daaruit wilt trekken, is aan u.’’

Van politieke zijde klonk begrip voor sommige verwijten. ,,Maar de overheid is geen bedrijf’’, zei fractieleider Hans Waaldijk (Groen Links/PvdA). Zijn collega’s Baerte de Brey (VVD) en Jasper van Geijtenbeek (SP) wezen erop, dat de gemeenteraad een afweging van verschillende belangen maakt. ,,Dat kost nu eenmaal tijd. Het gaat niet alleen om ondernemers, maar ook om de inwoners en de natuur’’, aldus De Brey. Dick Karssen (ChristenUnie) riep alle hens aan dek om de bejegening te verbeteren. ,,Maar dat betekent niet, dat we automatisch ja moeten zeggen op elk ondernemersverzoek’’, vindt hij.

Hoe het concreet verder moet met de relatie tussen gemeente en ondernemers, werd donderdagavond niet duidelijk. Wellicht volgt er een dialoogavond om over de klachten door te praten. Ondernemersvoorman Blom hoopt dat de Utrechtse Heuvelrug zich van de laatste plaats op de MKB-ranglijst losmaakt en de weg naar boven inslaat. ,,Onze ‘wake-up call’ is goed opgepakt en we willen nu van confrontatie naar samenwerking. Er moet olie in de machine, zodat de radertjes lekker gaan lopen.’’

advertentie
advertentie