Kindermisbruik Beukenrode werd jarenlang verzwegen

11 augustus 2011 om 00:00 Voorpagina

DOORN - De landelijke koepelorganisatie tegen kerkelijk kindermisbruik (KLOKK) is op zoek naar slachtoffers van een broeder uit het Doornse observatiecentrum Beukenrode. Die zou zich in de jaren 1958 en 1959 schuldig hebben gemaakt aan seksueel misbruik van jongens.

door Michiel Schaaij

Woordvoerder Guido Klabbers van KLOKK hoopt dat getuigen en lotgenoten zich op de website van zijn organisatie zullen melden. ,,Een klacht over seksueel misbruik komt zelden alleen’’, zo verklaart hij tegenover deze krant. ,,Meestal hebben meer mensen er weet van, maar wordt die wetenschap niet met de buitenwereld gedeeld.’’ Getuigenverklaringen zijn van belang bij een eventuele procedure tegen de misbruikpleger, die op de website www.klokk.nl wordt aangeduid als broeder Kok.

Klabbers ijvert voor erkenning en passende hulpverlening voor slachtoffers van misbruik in de katholieke kerk. Hij wil samen met slachtoffers van Beukenrode gaan bekijken, of er een officiële procedure wordt opgestart. ,,We vinden het belangrijk dat slachtoffers zelf de regie in handen houden’’, zegt hij. Bij een eventuele procedure kunnen verklaringen van lotgenoten en getuigen als steunbewijs dienen. Vanaf september worden misbruikklachten geregistreerd door het nieuwe Meldpunt Seksueel Misbruik RKK. Oud-president Wiel Stevens van de rechtbank in Den Bosch moet de behandeling in goede banen gaan leiden. Tot dusver kwamen misbruikgevallen terecht bij de kerkelijke instelling Hulp & Recht. Tussen 1998 en 2008 werd zestig procent van de klachten gegrond verklaard.

Het rooms-katholieke observatiehuis Beukenrode werd halverwege de vorige eeuw opgericht door broeders van de congregatie Onze Lieve Vrouwe van Lourdes. Volgens de website van die geestelijke orde was Beukenrode bedoeld om ,,uit te vinden waarom kinderen al jong tot crimineel gedrag kwamen en wat gedaan kon worden om het kwaad te keren’’. In 1976 kwam het observatiecentrum langs de Driebergsestraatweg in het nieuws, toen twintig bewoners het activiteitengebouw bezetten. De actievoerders wilden onder andere een einde maken aan het slaan van pupillen. De leiding ontkende dat er structureel geweld werd toegepast. ,,Er krijgt wel eens iemand een draai om z’n oren of een pak voor de broek, maar er wordt zeker niet systematisch geslagen’’, zo verklaarde de toenmalige directeur tegenover het Utrechts Nieuwsblad. In de jaren ‘80 nam de Sint-Augustinusstichting het landgoed van de broeders over. Momenteel zijn op Beukenrode een conferentiecentrum en een school voor Voortgezet Speciaal Onderwijs gevestigd.

advertentie
advertentie