Gemeentekantoor: Het rommelt in de achterban

19 mei 2011 om 00:00 Voorpagina

HEUVELRUG - De politieke steun voor de bouw van het nieuwe gemeentekantoor begint langzaam af te kalven. Steeds meer raadsleden en partijbestuurders zeggen het massale protest van inwoners serieus te nemen. Twee van de drie coalitiepartijen gaan met hun achterban aan tafel. Of het verzet groot genoeg is om het besluit van tafel te krijgen, zal snel duidelijk worden.

VVD-er wil bouwbesluit heroverwegen

door Michiel Schaaij

Hoewel een meerderheid in de gemeenteraad tot dusver aan de bouw vasthoudt, begint de achterban te morren. Voormalig wethouder Wim Doelman (CDA) pleitte vorige week in het openbaar voor een goedkoper gemeentekantoor. De Utrechtse Heuvelrug kan best met minder kantoorruimte uit de voeten, zo hield hij de politiek voor. Binnen liberale kringen circuleerde vorige week een e-mail van een kritisch VVD-lid. Die noemde een gemeentekantoor van € 27 miljoen ,,onbegrijpelijk en onverkoopbaar”. De schrijver vindt dat de VVD de ogen sluit voor de kiezers. Hij dringt er bij zijn partij op aan, het bouwbesluit te heroverwegen. ,,Je kunt het geld maar één keer uitgeven”, schrijft hij in het uitgelekte e-mailbericht.

Volgens afdelingsvoorzitter Edward Lind hecht de VVD-fractie grote waarde aan de standpunten van de achterban. De partij belegt daarom maandag een gespreksavond in de Tennis Academy aan de Doornse Mariniersweg. Dan zal duidelijk worden of de grootste coalitiepartij het roer omgooit. Gisterenavond vergaderden de leden van D66 al in het Amerongse restaurant Buitenlust over de kwestie. Alleen coalitiegenoot Groen Links/PvdA ziet in de petitie geen reden, om de bouw van het nieuwe gemeentekantoor weer ter discussie te stellen. Fractieleider Hans Waaldijk schaarde zich in de raadscommissie aan de zijde van wethouder Roy Pamboer (VVD). Waaldijk ziet het afblazen van de nieuwbouw nog steeds niet zitten ,,Als er met inwoners gepraat moet worden, dan moet de politiek het besluit weer gaan uitleggen. Dat wil ik best, maar we moeten ook aan verwachtingsmanagement doen”, aldus Waaldijk.

SP-er Jasper van Geijtenbeek verzette zich hevig tegen die ondertoon. ,,Dit is schokkend. Hier hebben de mensen het helemaal mee gehad”, zei hij boos. De raadsfractie van de SP heeft zich, net als de Burger Vertegenwoordiging Heuvelrug, steeds tegen het huidige bouwplan verzet. Beide partijen voelen nu de wind in de rug. De Christen Unie kijkt al bezorgd vooruit naar de komende bezuinigingsronde. Raadslid Dick Karssen: ,,We willen met inwoners in gesprek over de kerntaken van de gemeente. Als we de petitie negeren, zeggen de inwoners straks: ‘joh, zoek het lekker uit’”. Volgens Karssen heeft de gemeente in barre bezuinigingstijden de hulp van inwoners hard nodig.

advertentie
advertentie