‘Massaal protest niet negeren’

12 mei 2011 om 00:00 Voorpagina

HEUVELRUG - Hoewel de formele besluitvorming al is afgerond, keert het nieuwe gemeentekantoor terug op de politieke agenda. De petitie tegen de bouw is inmiddels door bijna 5000 inwoners ondertekend en de roep om een gesprek met de initiatiefnemers klinkt steeds luider. Politici en oud-politici van verschillende partijen willen het geluid van inwoners niet negeren.

door Michiel Schaaij

,,Het aantal ondertekenaars is zo groot, daar moet je wat mee’’, realiseert D66 raadslid Hugo Prakke zich. Het burgerinitiatief en de veranderde financiële situatie van de gemeente zijn voldoende reden om een discussie te starten, vindt hij. ,,Maar we gaan eerst met onze eigen leden praten’’, aldus Prakke. De verwikkelingen rondom het nieuwe gemeentekantoor staan op de agenda van de komende ledenvergadering van zijn partij. Ook uit andere hoeken komen er reacties op de massale steun voor de petitie. Dianne van Wijnen (ChristenUnie) spreekt over een vertrouwenscrisis tussen inwoners en gemeentebestuur. ,,Je voelt en hoort het. Er moet gepraat én geluisterd worden’’, schreef ze op Twitter. Van Wijnen pleit voor een gesprek tussen de gezamenlijke gemeenteraadsfracties en de indieners van de petitie. Ook voormalig raadslid Wilma Hielema (GroenLinks) hoopt dat het burgerinitiatief tot een goed gesprek leidt. ,,Emoties negeren of er dikgedrukte feiten tegenover zetten werkt averechts’’, aldus Hielema.

Nog steeds zetten vele tientallen inwoners per dag hun handtekening onder de oproep om de bouw van het nieuwe gemeentekantoor af te blazen. Dat kan nog tot maandagmiddag 16 mei 12.00 uur op de website www.stopgemeentekantoordoorn.petities.nl. Later die middag gaan indieners Marian van der Linden en Anne van Doorn naar het Doornse cultuurhuis. Om 16.45 uur overhandigen ze de steunbetuigingen aan burgemeester Frits Naafs. De indieners hopen dat dit politieke ogen zal openen. ,,Er is alle reden om het besluit nog eens tegen het licht te houden’’, vindt Van Doorn.

Hij vraagt bovendien om inzage in het huishoudboekje van de gemeente. ,,Bij een gemiddeld gezin moeten de gezinsleden zich daarnaar schikken, maar bij deze gemeente lijkt het huishoudboekje een zwart gat’’, zegt hij.

De initiatiefnemers zijn bereid om na de overhandiging met de politiek aan tafel te schuiven. Ze benadrukken echter wel, dat ze daarna met hun actie stoppen. ,,We zijn geen partij, we brengen alleen de verontwaardiging van inwoners over. Die vinden het onverantwoord om in een tijd van bezuinigingen zo’n duur gemeentekantoor te bouwen’’. Er is alle reden om het protest serieus te nemen, houdt Van Doorn het college voor. ,,Een petitie is een moment van bespiegeling, daar zult u kennis van moeten nemen, ook als het spiegelbeeld u niet bevalt’’.

advertentie
advertentie