Pamboer verdedigt nieuwbouw

5 mei 2011 om 00:00 Voorpagina

HEUVELRUG - De petitie tegen de bouw van het nieuwe gemeentekantoor is geen aanleiding om het project stop te zetten. Dat zegt wethouder Roy Pamboer (VVD). ,,Natuurlijk neem ik de petitie in ontvangst’’, aldus Pamboer. ,,Maar wat moet ik ermee? Juist omdat ik de belangen van de inwoners meetel, kan ik er met geen mogelijkheid achter staan’’. Hij spreekt zijn bezorgdheid uit over de argumenten van de petitie-indieners.

Voorbereiding gemeentehuis ligt op schema

door Michiel Schaaij

Het burgerinitiatief heeft geen nieuwe gezichtspunten opgeleverd, vindt Pamboer. De aangevoerde argumenten zijn al lang en breed besproken en daarna heeft de gemeenteraad een positief besluit genomen. De voorbereidingen voor de bouw gaan dus gewoon door. ,,We liggen lekker op schema’’, aldus Pamboer. Hij heeft het project nog eens financieel laten doorlichten en er zijn geen tekenen die op een overschrijding wijzen.

,,We blijven zonder kunstgrepen binnen onze budget’’, zegt hij. Pamboer geeft toe dat de Utrechtse Heuvelrug niet het allergoedkoopste gemeentekantoor krijgt, maar hij bestrijdt dat de kosten buitenproportioneel zijn. ,,We willen hier geen blokkendozen neerzetten, dat past niet in de Stichtse Lustwarande’’. Om het parklandschap niet met rijen blik te ontsieren, wordt er een ondergrondse parkeergarage aangelegd. ,,Daar hangt natuurlijk een prijskaartje aan, dat weet iedereen. Ook onze duurzame ambities kosten een paar miljoen extra, maar daar was de gemeenteraad het mee eens.’’ Over de financiële dekking maakt het college zich weinig zorgen. Het koopcontract voor het voormalige gemeentehuis in Amerongen wordt binnenkort getekend, vertelt Pamboer. Ook voor het oude Maarnse gemeentehuis is inmiddels belangstelling getoond. Het bedrag dat de gemeente voor beide gebouwen tegemoet kan zien, is niet lager dan begroot.

Bij de bouw van het nieuwe gemeentekantoor gaat het volgens Pamboer niet om het totale kostenplaatje van € 25 miljoen, maar om de jaarlijkse lasten die de gemeente te verwerken krijgt. ,,De exploitatie van de nieuwbouw in Doorn komt niet hoger uit, dan de lasten van de vier afzonderlijke gemeentehuizen’’, belooft hij.

,,Bovendien voldoen die oude gebouwen niet aan de eisen van de Arbo-wet en aan onze duurzame wensen. Zouden we het nieuwe gemeentekantoor in Doorn afblazen, dan moeten we miljoenen investeren in het opknappen van de oude gemeentehuizen.’’ Als de indieners van de petitie hun zin krijgen, komen er volgens Pamboer meer ongewenste kosten op de gemeente af. ,,Wanneer ik de zaak stopzet, moeten we alle architect-, onderzoeks- en ontwikkelkosten in één keer afschrijven en zitten we met een moeilijk verkoopbaar stuk grond in onze maag.’’

advertentie
advertentie