Dorpsfeest wordt anders en kleiner

21 april 2011 om 00:00 Voorpagina

DRIEBERGEN - Het Driebergs Dorpsfeest wordt dit jaar anders en kleiner van opzet. Bovendien wordt de historische context waarin het dorpsfeest de afgelopen twee jaar plaatsvond, wellicht verlaten. Dat heeft Paul Blom, de huidige voorzitter van de Stichting Driebergs Dorpsfeest, deze krant desgevraagd meegedeeld. Hardnekkige berichten dat de organisatie met financiële problemen kampt, worden door Blom ontkend. ,,De stichting is financieel gezond”, zegt hij.

‘Er moet weer vet op de botten komen’

door Jan de Beer

Twee jaar geleden nam een groepje enthousiaste dorpelingen onder aanvoering van Frans Copini het initiatief om een ‘samenbindend feest’ op touw te zetten. Directe aanleiding was het 850-jarig bestaan van Driebergen, hoewel deze ouderdom door sommige lokale historici in twijfel werd getrokken. Volgens de initiatiefnemers was het echter vooral van belang dat de lokale geschiedenis meer aandacht kreeg en dat de onderlinge samenhang in het dorp zou worden versterkt. Het driedaagse feest werd een daverend succes en onmiddellijk werd besloten om er een jaarlijkse traditie van te maken. Vorig jaar vond de tweede aflevering van het feest plaats, volgens de zelfde formule en met wederom de historie van Driebergen als centraal thema.

Financieel gezond

Hoewel het evenement ook die tweede keer zeer succesvol was, klonken er vervolgens ook berichten over de enorme inspanningen die nodig waren om de financiering rond te krijgen. Naar verluidt zou er sprake zijn geweest van een tekort. Maar Paul Blom, die vorig jaar het voorzitterschap van Frans Copini overnam, zegt dat de accountant van de organisatie een sluitend jaarverslag over 2010 kan tonen. De stichting is volgens hem ‘financieel gezond’ en het feit dat sommige mensen het bestuur hebben verlaten, heeft volgens hem niets met financiële problemen te maken. ,,De wisseling van bestuurders is een reguliere jaarlijkse cyclus. Eind van dit jaar zullen ook de huidige bestuurders wisselen en opgevolgd worden door een nieuw team,” aldus Blom.

Wel is volgens hem, na evaluatie van het vorige feest, door het bestuur besloten om dit jaar voor een kleinere opzet te kiezen. Blom: ,,De reden hiervoor is om het na twee jaar wat rustiger aan te doen, bij te tanken en weer wat vet op de botten te krijgen.”

Thema kiezen

Hoe het ‘uitgeklede’ feest er dit jaar uit gaat zien is nog niet helemaal duidelijk, maar volgens Blom wordt er voorlopig gedacht aan enige activiteiten rond het muzikale jongerenevenement Driepop, misschien gecombineerd met een Driebergse kunst- en cultuurmarkt en mogelijk een Driebergs Preuvenement.

Dit zou moeten gebeuren op zaterdag 10 september, in het weekend van de Open Monumentendagen. ,,Natuurlijk worden andere partijen van harte uitgenodigd om rond deze datum zélf iets te organiseren”, zegt Blom en wijst hierbij op mogelijke activiteiten die de Ondernemersvereniging Driebergen Centrum (ODC) voor de Traaij kan verzinnen. Op 1 juni wordt volgens hem definitief besloten wat het dorpsfeestcomité wel en niet gaat doen en dan zal ook een thema bekend worden gemaakt dat, vanwege de kleinere opzet en de nadruk op Driepop, dit keer waarschijnlijk niet ‘historisch’ zal zijn.

advertentie
advertentie