Gemeente in financiële problemen

24 maart 2011 om 00:00 Voorpagina

HEUVELRUG - De gemeente heeft financiële problemen, maar de bouw van het nieuwe gemeentekantoor in Doorn is niet in gevaar. Volgens wethouder Bert Homan (VVD) moet er wel snel geld in het laatje komen, om de financiële dekking van de cultuurhuizen in Doorn en Leersum niet in gevaar te brengen.

CDA wordt zenuwachtig van Homan

door Michiel Schaaij

Bij de financiering van Pléiade en De Binder zijn toekomstige opbrengsten van gemeentelijk onroerend goed meegerekend. ,,Maar de marktsituatie is veranderd, dus we moeten meer vastgoed verkopen om de financiering rond te krijgen’’, aldus Homan. In de commissie Bestuur en Middelen van de gemeenteraad vroegen coalitie- en oppositiepartijen om meer duidelijkheid. Fractieleider Henk Veldhuizen (CDA) was geschrokken van de uitspraken van Homan. ,,Zijn er soms ook budgetoverschrijdingen waarvan we moeten weten?’’ vroeg hij. Veldhuizen bracht in herinnering, dat er in de vorige collegeperiode een wethouder om financiële redenen is afgetreden. Toen gaf de gemeenteraad opdracht, om scherp toe te zien op het financiële reilen en zeilen. Veldhuizen vroeg de wethouder klip en klaar aan te geven waar de pijn zit. Ook Hugo Prakke van coalitiepartij D66 vroeg om cijfers. ,,Hebben we het over miljoenen of een paar ton?’’, aldus Prakke. Homan hield zich echter op de vlakte. ,,Maar ik zeg het oprecht: ik ben bezorgd’’, aldus de wethouder. Het college is inmiddels een zoektocht door de organisatie gestart en Homan denkt dat hij over enkele weken meer inzicht in de financiële problemen kan geven. Dan wordt ook duidelijk of de Utrechtse Heuvelrug opnieuw met budgetoverschrijdingen te kampen heeft.

Veldhuizen was niet te spreken over de manier waarop Homan de financiële problemen naar buiten bracht. Toen de een andere raadscommissie het lijstje van gemeentelijk onroerend goed woensdagavond afschoot, liet de wethouder weten dat haast geboden is. Hij kondigde een spoedlijstje van te verkopen vastgoed aan, in verband met gaten in het dekkingsplan van de cultuurhuizen. ,,Het was onhandig om dat in de verkeerde commissie aan te snijden’’, aldus Veldhuizen. ,,Van financiële problemen worden we in deze gemeente heel zenuwachtig’’. Volgens Veldhuizen was het verstandiger geweest, de kwestie eerst aan te kaarten in het overleg van fractievoorzitters. Daarmee haalde hij zich de woede van Jasper van Geijtenbeek (SP) op zijn hals. ,,Dit hoort niet thuis in het stiekeme kamertje’’, aldus Van Geijtenbeek.

Overigens ontstond er verwarring over het afscheid van de directeur van de sector Middelen. Die ruimde vorige week het veld, maar volgens Homan is er geen één-op-één verband met de financiële problemen van de gemeente. Na enige opschudding stelde de wethouder die verklaring bij. ,,Er is geen verband. Het heeft daar helemaal niets mee te maken’’.

Stem op de poll: 'Om de financiële problemen de kop in te drukken moeten de gemeentelijke belastingen omhoog'

advertentie
advertentie