Verkeersinfarct Doorn is ook Wijks probleem
13 januari 2011 om 00:00 VoorpaginaHEUVELRUG – Ook buiten de gemeentegrenzen is onrust ontstaan over het mogelijke verkeersinfarct in het centrum van Doorn.
door Michiel Schaaij
Twee weken geleden maakte deze krant een advies van het Verkeersberaad openbaar. Daarin werd de noodklok geluid over de verkeerssituatie na oplevering van het nieuwe gemeentekantoor. De Protestant-Christelijke Groepering in de gemeenteraad van Wijk bij Duurstede zag aanleiding om vragen te stellen aan het Wijkse college.
,,De verkeersproblematiek in het centrum van Doorn is ook een beetje ‘ons’ probleem”, vindt de PCG. Volgens raadslid Hans Marchal uit Langbroek is de inbreng van zijn gemeente in de verkeersproblematiek cruciaal. Wie tijdens de ochtendspits vanuit Langbroek door Doorn heen moet, heeft nu al te kampen met fikse vertraging. Datzelfde geldt voor de avondspits, maar dan in omgekeerde richting. Als het doemscenario van het Verkeersberaad uitkomt, worden de problemen nog veel groter, denkt Marchal. Zijn PCG vreest dat de gemeente Utrechtse Heuvelrug dit probleem zelf niet kan oplossen. Marchal wil daarom weten of de bestuurders van Wijk bij Duurstede en de Utrechtse Heuvelrug al gesprekken over het uitgelekte advies hebben gevoerd. ,,Moeten we de gemeente Utrechtse Heuvelrug in haar sop gaar laten koken of moeten we de helpende hand bieden? Gaan beide colleges met elkaar aan tafel om gezamenlijk tot oplossingen te komen?” vraagt Marchal.
Twee jaar geleden bekritiseerde verkeerswethouder Jankees Salverda van de Utrechtse Heuvelrug zijn Wijkse collega’s over hun geringe betrokkenheid. Tijdens een werkbezoek van de provinciale SGP-fractie bracht Salverda het probleem ter sprake. ,,Zijn kritiek richting Wijk bij Duurstede was, dat er weinig animo was om over de problematiek mee te denken” herinnert Marchal zich. ,,Salverda grapte met een serieuze ondertoon, om maar verkeerslichten te plaatsen ter hoogte van de Gooyerdijk”.
In Langbroek staat de verkeersproblematiek van de provinciale weg al geruime tijd in de belangstelling. Het dorpsplatform wil de provinciale weg N227 grondig aanpakken en veiliger maken en praat morgen weer over de kwestie. Een kant en klare oplossing is echter nog niet in zicht. Ook de PCG heeft het ei van Columbus nog niet gevonden. De Protestant-Christelijke fractie pleit ervoor, om samen met de Utrechtse Heuvelrug naar oplossingen te zoeken. De PCG ziet bij zo’n overleg ook een rol weggelegd voor de provincie. ,,Als de N227 door Langbroek minder druk wordt, neemt de veiligheid naar alle waarschijnlijk ook toe. Des te meer een reden om samen met de provincie aan de slag te gaan!” aldus Marchal. Het college van de Utrechtse Heuvelrug heeft nog steeds niet officieel op het uitgelekte advies van het verkeersberaad gereageerd.