Doemscenario voor de Dorpsstraat

Voorpagina

Het uitgelekte stuk levert ongezouten kritiek op de gemeentelijke plannen. Die zijn oppervlakkig en niet diepgaand genoeg uitgewerkt, zo valt te lezen. Het beeld dat het Verkeersberaad van de verkeerssituatie rond het nieuwe gemeentekantoor schetst, lijkt nog het meest op een doemscenario. Naar verwachting gaat het aantal parkeerplaatsen problemen opleveren. De gemeente gaat ervan uit dat 179 van de 240 ambtenaren met eigen auto komen, terwijl zich zo’n 230 bezoekers per dag bij het gemeentekantoor melden. Die moeten samen met de gasten van zalencentrum De Koningshof en het aangrenzende uitvaartcentrum om 176 parkeerplekken strijden.

Uitgelekt advies voorspelt Doorns verkeersinfarct DOORN – Het centrum van Doorn loopt grote kans op een verkeersinfarct. Over twee jaar wordt het nieuwe gemeentekantoor in gebruik genomen en dan kunnen ,,ernstige vormen van verkeerscongestie op en rond de Dorpsstraat ontstaan”. Dat concludeert het Verkeersberaad van de Utrechtse Heuvelrug in een nog niet openbaar gemaakt advies.

door Michiel Schaaij

Het Verkeersberaad voorziet overloopproblemen, want wie zijn auto niet bij het gemeentekantoor kwijtraakt, moet op zoek naar een andere parkeerplaats. De in- en uitstroom van verkeer verloopt via één toegang aan de toch al overvolle Dorpsstraat.

Kritiek is er op de inschatting van de gemeente, dat in 2012 dagelijks zo’n 12.200 motorvoertuigen het gemeentekantoor passeren. Volgens de eigen Structuurvisie kan de verkeersdrukte op de N225 namelijk tot 16.000 voertuigen per etmaal oplopen. Maar zelfs als de laagste inschatting de juiste is, passeert er in het spitsuur elke 2,3 seconden een auto, zo rekent het Verkeersberaad voor. Fietsverkeer, lastige invoegingen op de Dorpsstraat en opstoppende effecten van de verkeerslichten op het kruispunt, maken het drukke straatbeeld compleet. Bovendien heeft vervoersmaatschappij Connexxion een omkeercircuit voor haar bussen gevraagd.

In de nabije toekomst worden de verkeersproblemen alleen maar groter, voorspelt het Verkeersberaad. Door de aanleg van bedrijventerreinen en de bouw van woningen in Langbroek, Cothen en Wijk bij Duurstede, zal het verkeer op de provinciale wegen N225 en N227 verder toenemen. Daarnaast heeft Uitvaartzorg Tap aan het Kerkplein de ambitie om te verdubbelen. De toename van het aantal begrafenisstoeten zal zijn uitwerking op de verkeerssituatie in het dorpscentrum niet missen. Het Verkeersberaad vreest verder het centrumplan rond de Albert Heijn-supermarkt en de groei van het laad- en losverkeer. De belangengroepen die in het verkeersoverleg zijn vertegenwoordigd, weigeren overigens om formele aanbevelingen te doen. Toen het college de adviesaanvraag indiende, was de kogel al door de kerk en lag het voorlopig ontwerp van de buitenruimte vast. Het verzoek van de gemeente kwam veel te laat en daarmee zouden eerdere afspraken geschonden zijn. Een advies is niet zinvol meer, aldus het Verkeersberaad.

Tot dusver zwijgt het college nog over de kritiek. Ook in de vorige week verzonden Raadsinformatiebrief over het nieuwe gemeentekantoor, wordt met geen woord over de reactie van het Verkeersberaad gerept.

advertentie
advertentie
PREMIUM
Afbeelding
Feestelijk 70e Bloemencorso in Leersum: ‘Prachtig dat we dit weer meemaken’ 14 aug, 08:38
PREMIUM
Afbeelding
Duurzaamheid en monumenten (2): ‘Het brengt extra uitdagingen met zich mee’ 14 aug, 07:30
PREMIUM
Afbeelding
Een moment voor een monument: De lange historie van het veer 13 aug, 07:30
Afbeelding
Lezing over het leven en de werken van Mondriaan in het Torenlaan Theater 12 aug, 17:35
PREMIUM
Afbeelding
Aldi vangt bot bij rechter: Bouwplan voor de Appelgaard op dood spoor 12 aug, 07:32
PREMIUM
Afbeelding
Subsidie voor bridgeles bij ABCD: ‘We willen mensen uit hun isolement halen’ 12 aug, 07:30
Afbeelding
Aangepaste dienstregeling tijdens Vuelta 11 aug, 16:47