Woningen op Wyers-terrein

Voorpagina

MAARSBERGEN - Het woningbouwplan voor het Haarbosch-terrein - ook wel bekend als het Wyers-terrein - is door de gemeenteraad goedgekeurd. Op veel enthousiasme kon het plan echter niet rekenen. Het ligt te dicht bij de A12 en het spoor, maar het is de enige plek om woningen in Maarsbergen te bouwen, vindt de meerderheid van de raad.

Woningbouwplan knarsetandend goedgekeurd

Het plan werd in mei door de raad afgekeurd. Als belangrijke voorwaarde om wél akkoord te gaan, werd gesteld dat er minder woningen in het plan opgenomen moesten worden. In het huidige plan, dat donderdagavond werd goedgekeurd, zijn zes woningen minder opgenomen dan in het plan dat in mei werd afgekeurd (92 om 86). Voor de gemeenteraad reden genoeg om nu wel, schoorvoetend, in te stemmen.

Coalitiepartij D66 had duidelijk moeite met het plan. Erwin Kamp: ,,We stemmen knarsetandend in. Het liefst hadden we voor variant C gekozen: helemaal geen woningbouw. Ik ben benieuwd hoe we over tien jaar aankijken tegen deze locatie. Toch stemmen wij voor, omdat we verder geen alternatieven in Maarsbergen zien voor sociale woningbouw.”

De oppositie was minder buigzaam. SGP, SP en BVH stemden tegen. Jasper van Geijtenbeek van de SP legt uit waarom. ,,De rij sociale woningen aan de spoorzijde, dient als een soort geluidswal voor de rest van de wijk. Wij zijn voor sociale woningbouw, maar niet ten koste van alles.”

Sybe Streekstra van de BVH vroeg aan wethouder Tim Verhoef wat nu de werkelijke reden is om juist op deze plek te gaan bouwen. ,,Ik heb de indruk dat we wel erg ver gaan om woningen te bouwen”, aldus Streekstra. Verhoef verzekerde Streekstra dat de noodzaak om sociale woningbouw in Maarsbergen te realiseren de belangrijkste reden is. ,,Dan denk ik dat we ons hoofd in de strop hebben gedaan”, reageerde Streekstra vervolgens.

Verhoef kon niet anders dan toegeven dat het Wyers-terrein verre van ideaal is om een woonwijk te realiseren. ,,Het is dicht bij de A12 en het spoor. In eerste instantie dus niet ideaal. Maar woningbouw in Maarsbergen versterkt de leefbaarheid van het dorp. Het is nodig om een brede school te kunnen ontwikkelen, maar ook andere voorzieningen. Bovendien is dit de enige plek in het dorp waar het ontwikkelen van sociale woningbouw reëel is.”

In het woningbouwplan is één ontsluitingsweg opgenomen en één weg die gebruikt kan worden in geval van calamiteiten. Het CDA diende een motie in met het verzoek om van de tweede weg een volwaardige ontsluitingsweg te maken. De meerderheid stemde in met deze motie. Wethouder Tim Verhoef heeft toegezegd dat hij deze mogelijkheid zal laten onderzoeken.

advertentie
advertentie
Afbeelding
Maand van de geschiedenis bij Museum Huis Doorn 7 uur geleden
Afbeelding
Gemeente Utrechtse Heuvelrug maakt afspraken over duurzame woningbouw 8 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Hoofdbrekens door hoge gasprijs (1): ‘Wordt Nederland een derdewereldland?’ 10 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Atelierroute dit jaar uitgebreid: ‘Hopen op een creatieve verbinding tussen jong en oud’ 19 uur geleden
Afbeelding
Leerlingen zamelen geld in voor door brand getroffen bakker en dierenwinkel 28 sep, 19:52
PREMIUM
Afbeelding
Eigenaren Firma Haalboom zien pensioen in rook opgaan: ‘Gelukkig hebben we elkaar nog’ 28 sep, 13:23
Afbeelding
Binnenkort werkzaamheden voor bosomvorming in de Kaapse Bossen 27 sep, 12:25