Verbouwing van de Maartenskerk mag beginnen

9 december 2010 om 00:00 Voorpagina

DOORN – De vernieuwing van het interieur van de Maartenskerk is een flinke stap dichterbij gekomen. Vorige week heeft de Arnhemse rechtbank het sein op groen gezet. Hoewel de bodemprocedure nog niet is afgerond, mag de Protestantse Gemeente alvast aan de slag.

door Michiel Schaaij

Zou de rechter de bezwaarmakers alsnog in het gelijk stellen, dan is de Protestantse Gemeente verplicht om de kerk terug te brengen in de oude staat. Maar geen van de betrokkenen verwacht dat het zover zal komen. ,,De kans dat we alsnog aan het kortste eind trekken, is nihil”, denkt Jaap Sap.

Als voorzitter van het college van kerkrentmeesters is hij opgetogen, dat de herinrichting nu eindelijk van start kan gaan. ,,Bij een negatief besluit waren we in de problemen gekomen”, zegt hij. ,,Nu zie ik geen beren meer op de weg. We verwachten dat de gemeente binnen twee weken met de benodigde bouwvergunning over de brug komt.’’

Ook voor de stichting Muziek in de Maartenskerk is de gerechtelijke uitspraak een opsteker. Liefhebbers van klassieke kamermuziek kunnen opgelucht ademhalen, want de voorbereiding voor het concertseizoen 2011-2012 komt niet in gevaar. De vereniging die zich tegen de afbraak van het oude interieur verzet, is niet blij. Tegenstanders ervaren de herinrichting als een kaalslag en een breuk met het verleden. ,,We zijn teleurgesteld over de uitspraak, maar het zat er wel een beetje aan te komen”, zegt voorzitter Rien de Feijter. Hij trekt zijn bezwaren niet in, maar wacht de uiteindelijke beslissing van de rechter gelaten af. Volgens De Feijter zijn de voortekenen niet gunstig voor de tegenstanders. De uitspraak van de rechtbank werd zondag tijdens de wekelijkse eredienst aan kerkgangers bekendgemaakt. Die moeten tijdens de verbouwing hun heil elders zoeken, maar hoeven daarvoor niet ver van huis. De Rooms-katholieke parochie steekt de helpende hand toe en stelt de Martinuskerk aan de overkant van de Dorpsstraat beschikbaar. ,,In januari starten we gefaseerd met de herinrichting”, vertelt Sap.

Tijdens de werkzaamheden wordt het monumentale Bätz-Witte orgel teruggeplaatst naar de originele plek. Een verbeterde lichtinval moet de somberheid uit het gebouw verdrijven. Een aantal van de zogenaamde herenbanken moet het veld ruimen. Andere kerkbanken worden een kwartslag gedraaid, zodat ze met het gezicht naar het gangpad komen te liggen. Het is het de bedoeling, dat kleine gezelschappen meer intimiteit vinden in het koor van de kerk. Een aantal historische elementen van de kerk blijft wel behouden. Op aandringen van kerkgangers wordt de houten lambrisering ontzien. De verbouwing neemt ongeveer zes maanden in beslag, zodat de protestanten hun startzondag na de zomervakantie weer op de vertrouwde plek kunnen vieren.

advertentie
advertentie