Het schoolbusje komt niet meer

25 november 2010 om 00:00 Voorpagina

HEUVELRUG - De aangekondigde bezuiniging op het leerlingenvervoer komt hard aan. Vanaf augustus volgend jaar mogen 50 kinderen niet meer met een taxibusje naar school. Het gaat om leerlingen die buiten de Utrechtse Heuvelrug speciaal basisonderwijs volgen. Wethouder Elisabeth van Oostrum (D66) denkt hiermee € 75.000,- te kunnen besparen.

Kansarme kinderen worden de dupe van bezuinigingsdrift

door Michiel Schaaij

Intussen zitten ouders en scholen met de handen in het haar. Directeur Jon de Gier van basisschool De Wijngaard in Doorn trok aan de bel bij het samenwerkingsverband ‘Weer samen naar school’. Op een inderhaast georganiseerde bijeenkomst stak donderdag het verzet de kop op. ,,Je treft kinderen met gedrag- en leerproblemen heel hard. Voor sommigen leerlingen wordt passend speciaal onderwijs onbereikbaar”, aldus De Gier. Hij vindt dat de gemeente geen extra drempels mag opwerpen voor kinderen, die toch al weinig kansen hebben. Het is geen vrije keuze om een kind naar het speciaal basisonderwijs te sturen.

De verontwaardiging en teleurstelling bij ouders is dan ook groot. ,,Ik moet maar zien hoe mijn kind volgend jaar naar school komt”, constateerde een moeder mét baan, maar zonder auto. ,,We zijn werkende mensen en ons kind kan niet alleen naar school”, aldus een ander. Een vader uit het buitengebied heeft wel de beschikking over een auto, maar vreest dat hij door de maatregel elke dag uren kwijt is aan het halen en brengen van zijn kinderen. Voor gezinnen waar meerdere kinderen in verschillende plaatsen naar school gaan, is de bezuiniging een regelrechte ramp. Zelfstandig reizen met het openbaar vervoer is voor de getroffen kinderen geen optie. ,,Veel van hen zijn snel gedesoriënteerd. Zet je die alleen op de bus, dan gaat het mis”, vrezen ouders en leerkrachten. Bovendien is de afstand vaak te groot. Sommige kinderen uit de Utrechtse Heuvelrug gaan naar een school in Ede. Met bus en trein zijn die leerlingen heen en terug drie uur onderweg. ,,Met zo’n wereldreis worden kwetsbare kinderen overvraagd”, weten de ouders.

,,Maar als de nood hoog is, word je vanzelf creatief”, zo reageerde de wethouder. ,,Misschien kunt u toch wel iemand vinden, die uw kinderen naar school wil begeleiden”, suggereerde ze. Van Oostrum proeft de onrust, maar houdt onverkort vast aan de aangekondigde maatregel. Bovendien kondigde ze een bezuiniging aan op het vervoer voor een andere categorie leerlingen, namelijk kinderen met een handicap of chronische ziekte. Bij de komende aanbesteding wil het college ook voor die groep snijden in het budget. De onrust onder ouders en scholen is intussen overgeslagen naar de politiek.

Het bezuinigingsplan zou op 9 december in de gemeenteraad aan de orde komen, maar de raadscommissie Samenleving heeft het voorstel geblokkeerd.

advertentie
advertentie