‘We worden voor de gek gehouden’

Voorpagina

HEUVELRUG - ,,Het college draait ons een rad voor ogen”, zegt raadslid Wim Stegeman (CDA). Hij reageert daarmee op de gemeentelijke begroting en op uitspraken die wethouder Robbert Waltmann vorige week in deze krant deed.

Oppositie kritisch over bezuinigingen

door Michiel Schaaij

Volgens Waltmann gaat de Onroerendezaakbelasting slechts een klein beetje omhoog, maar Stegeman protesteert heftig tegen die voorstelling van zaken. Hij wordt daarin bijgevallen door SGP-er Gerrit Boonzaaijer, die over een kwalijke gang van zaken spreekt.

De gemeente boekte onlangs een aardig voordeeltje. Een gezamenlijke aanbesteding van de afvalverwerking levert een meevaller van € 662.000 op. Maar in de begroting wordt daarvan € 500.000 doorberekend als verkapte Ozb-verhoging. CDA en SGP zijn kwaad over die manier van boekhouden. ,,In feite stijgt de Ozb niet met 2,5% maar met 19%”, zo redeneren de christelijke oppositiepartijen. Het college zou hiermee het raadsbesluit over de verhoging van de Ozb aan de laars lappen. Ook op andere punten zijn Boonzaaijer en Stegeman niet over de begroting voor 2011 te spreken. Bij de komende behandeling in de gemeenteraad wil Boonzaaijer aandacht vragen voor de verkoop het zogenaamde strategisch vastgoed. Daaronder vallen de oude gemeentehuizen en –kantoren in Amerongen, Driebergen, Leersum en Maarn. ,,Ik wil zwart op wit hebben, dat de opbrengst alleen voor de bouw van het nieuwe gemeentekantoor in Doorn wordt gebruikt”, zegt Boonzaaijer. Hij is daar niet gerust op en vreest dat bedragen worden weggesluisd naar de algemene middelen, om zo volgende begrotingen dekkend te krijgen.

Kritiek hebben Boonzaaijer en Stegeman verder op het afkondigen van bezuinigingen, zonder aan te geven hoe die precies worden ingevuld. Het is onduidelijk hoe de kortingen op bijvoorbeeld de Wmo en het leerlingenvervoer eruit gaan zien, constateren ze. ,,Wie tref je ermee? Hoe kun je dit aan de burger uitleggen?” vraagt Stegeman zich af. Hij heeft zelf het antwoord al klaar: ,,We worden voor de mal gehouden!” Ook Boonzaaijer is niet te spreken over ,,het bij elkaar harken van bezuinigingen, zonder die concreet te maken”. Het CDA en de SGP willen wethouder Robbert Waltmann daarover het vuur aan de schenen leggen. Op 8 en 11 november is het verdedigen van de begroting Waltmanns laatste politieke klus in de Utrechtse Heuvelrug. Intussen kan opvolger Bert Homan zijn borst al nat maken. Boonzaaijer vindt zijn komst naar de Utrechtse Heuvelrug overbodig. ,,We hebben al drie wethouders, dat is wat mij betreft voldoende”, zegt hij. Ook Stegeman is niet enthousiast over een vierde wethouder. ,,Heeft hij een jaarcontract?” vraagt de CDA-er zich met ironie af. Hij verwijst naar de coalitieafspraak om halverwege te rit te bekijken, of de gemeente het met een wethouder minder af kan.

advertentie
advertentie
Afbeelding
Rechtbank grijpt niet in bij plan voor hippisch centrum 9 uur geleden
Afbeelding
Werkgroep Kromme Rijncorridor biedt bestuurders landschapsvisie aan 11 uur geleden
Afbeelding
Nazomerconcerten in park van Huis Doorn 15 aug, 16:52
PREMIUM
Afbeelding
Feestelijk 70e Bloemencorso in Leersum: ‘Prachtig dat we dit weer meemaken’ 14 aug, 08:38
PREMIUM
Afbeelding
Duurzaamheid en monumenten (2): ‘Het brengt extra uitdagingen met zich mee’ 14 aug, 07:30
PREMIUM
Afbeelding
Een moment voor een monument: De lange historie van het veer 13 aug, 07:30
Afbeelding
Lezing over het leven en de werken van Mondriaan in het Torenlaan Theater 12 aug, 17:35