Grafkosten flink naar beneden

21 oktober 2010 om 00:00 Voorpagina

HEUVELRUG - De gemeenteraad wil dat het tarief voor het grafonderhoud naar het landelijk gemiddelde wordt bijgesteld. Een voorstel van GroenLinks/PvdA om dit te bewerkstelligen, werd door de hele raad aangenomen. Dat zal inhouden dat de grafkosten voor een algemeen graf €60,- lager worden (van €162,10 naar ongeveer €102,-). Een particulier graf zal ongeveer €120,- per jaar goedkoper worden (van €265,85 naar ongeveer €145,-).

Naast het verlagen van de kosten voor het onderhoud, wordt in de Nota Begraven ook een kwijtscheldingsregeling opgenomen. Dit houdt in dat mensen die het grafonderhoud om zwaarwegende redenen niet kunnen betalen, worden ontzien.

Aan het aangenomen voorstel is ook toegevoegd dat nabestaanden de gelegenheid moeten hebben om het graf zelf te onderhouden. Nu was dat niet op iedere begraafplaats toegestaan.

Hans Waaldijk van GroenLinks/PvdA, en indiener van het amendement, rekent er op dat het college de grafkosten op het landelijk gemiddelde kan brengen. Daarbij is een voorwaarde dat het tarief kostendekkend is. Waaldijk: ,,Het college is nu aan zet, de opdracht van de raad is duidelijk. Wij denken dat er op overheadkosten en efficiency veel te besparen is. Het onderhoudsniveau moet gehandhaafd blijven, we willen dat de begraafplaatsen er netjes bij blijven liggen. Als de wethouder het tarief niet op het landelijk gemiddelde weet te krijgen, zal hij dat bij ons moeten verantwoorden.”

advertentie
advertentie