Krakers worden op straat gezet

14 oktober 2010 om 00:00 Voorpagina

DOORN - De vier Doornse krakers, die sinds 2007 in een pand van de Protestantse Kerk in Nederland (PKN) op Hydepark wonen, moeten daar weg. Sinds 1 oktober is de nieuwe krakerswet van kracht. De PKN heeft de officier van justitie verzocht de Doornse krakers te sommeren te vertrekken. Voor kraker Lennart Hofman een hard gelag. ,,Wij hoopten in goed overleg de zaken te regelen en dan staat ineens de politie op de stoep.”

Bewoners PKN-pand moeten zaterdag weg zijn

Maandagavond was Hofman nog aanwezig bij de raadsvergadering. Hij riep de raadsleden op, nu de nieuwe wet van kracht is, alles in goed overleg met de krakers op te lossen. Het politiebezoek viel hem dinsdag dan ook rauw op zijn dak. ,,We zijn nog in bespreking met de gemeente en nu moeten we voor zaterdag het pand verlaten”, vertelt Hofman dinsdagmiddag verbaasd. Een dag later was het Hofman duidelijk geworden dat niet de gemeente, maar de eigenaar van het pand, de PKN, overgegaan was tot actie.

Voor Hofman en zijn huisgenoten verandert het verzoek van de politie niets aan hun plannen. ,,We gaan dus niet zomaar weg. Onze stelling blijft immers hetzelfde: wij weigeren te vertrekken voor leegstand. Wij willen met de PKN een gebruikersovereenkomst sluiten. Daarin willen wij voorstellen dat wij in het pand blijven wonen, tot ons zwart op wit is duidelijk gemaakt dat er plannen zijn voor het pand.”

Een woordvoerder van de PKN, Jan-Gerd Heetderks, zegt dat de organisatie wel degelijk plannen heeft met het pand. ,,Wij hebben de politie verzocht de krakers weg te sturen. Zodra dat is gebeurd, willen wij het pand gaan opknappen om het weer te gaan gebruiken.”

Hofman hoopt dat hij samen met de gemeente en de eigenaar van het pand tot een oplossing kan komen. Burgemeester Frits Naafs benadrukt dat de gemeente de zaken met krakers netjes wil afhandelen. ,,Het is echt toeval dat Hofman maandag heeft ingesproken bij de raad en dat dinsdag de politie bij hem op de stoep stond. Ik bepaal als burgemeester trouwens niet of krakers moeten vertrekken. Dat is altijd een zaak van de officier van justitie.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie