‘Behoud stationsgebouw Maarn’

16 september 2010 om 00:00 Voorpagina

MAARN – ,,Het oude stationsgebouw van Maarn moet behouden blijven.” Deze oproep deed Thijs Meinders, voorzitter van de Culthuurhistorische Commissie, aan de vooravond van de open monumenten dagen. ,,De ontwikkeling van Maarn hangt nauw samen met het spoor. Deze cultuurhistorische eenheid komt tot uiting in het oude station Maarn.” Het voormalige stationsgebouw, waar nu atelier Perron3 gevestigd is, staat op de gemeentelijke monumentenlijst.

Gemeente juicht lokale plannen tot behoud toe

door Monique José Timmermans

Onder zijn toehoorders waren, onder andere, vertegenwoordigers van NS en gemeentelijke politiek aanwezig. Bea in ’t Hof, van eigenaar NS, weet dat op de meest recente tekeningen sloop van het gebouw, ten behoeve van een door Prorail aan te leggen corridor, niet nodig is.

Maar daarmee is het stationsgebouw niet gered. Verloedering en verwaarlozing liggen op de loer. Meinders : ,,In onze ogen is het behoud geen taak van de NS alleen.” Meinders zegt kans te zien voldoende vrijwilligers te kunnen mobiliseren voor het normale, dagelijks onderhoud en het wat grotere schilderswerk, als het achterstallige onderhoud op basis van een degelijk restauratieplan eenmaal ter hand is genomen.

,,Kan en wil de gemeente helpen?”, vraagt hij zich af. Desgevraagd reageert de gemeente dat zij initiatieven tot behoud van het markante gebouw van harte toejuicht. Zij onderschrijft de mening van de CHC dat het stationsgebouw van grote waarde voor Maarn is, gezien de grote rol van het spoor in de geschiedenis van het dorp. Als er op termijn vanuit het comité Atelier Perron 3 en de Cultuur Historische Commissie Maarn/Maarsbergen een verzoek komt om hen te ondersteunen, dan zal de gemeente zeker kijken welke mogelijkheden hiervoor zijn. ,,Want behoud van gemeentelijke monumenten in hun oorspronkelijke staat, staat voorop. En dat zoveel mogelijk volgens het historische karakter van het gebouw”, stelt de gemeente in een reactie.

Op dit moment wil de gemeente met betrekking tot het stationsgebouw niet op de zaken vooruit lopen omdat de NS, als eigenaar, nog niet heeft aangegeven wat zij op termijn met het gebouw wil.

Geef uw mening over het behoud van het oude stationsgebouw in Maarn: stem op de nieuwe Poll.

advertentie
advertentie