Lukas met zijn eigen kart op Kartcircuit Raceway Venray.
Lukas met zijn eigen kart op Kartcircuit Raceway Venray. Ronald Stiefelhagen

Kartkampioenschap begint met pech

4 april 2022 om 21:59 Sport Deel je nieuws

Leersum – Kartracer Lukas Stiefelhagen (14) is het NXT GP Dutch Open begonnen met een pechweekend. Desondanks wist hij toch nog op het podium te eindigen.

Vorig jaar werd Lukas Nederlands Kampioen Huurkarts en Kampioen NXT 9pk. Dit seizoen rijdt hij de RK1 klasse van het prestigieuze NXT toernooi onder auspiciën van de KNAF. De RK1 is een 150cc 15pk 4-takt motor met een topsnelheid van 110 km/u. De klasse kent een uitdagend deelnemersveld tot en met 16 jaar. Omdat met ingang van dit jaar de RK1 klasse alleen nog in het NXT toernooi wordt gereden (voorheen was het ook onderdeel van het Chrono NK 4-takt), geldt dit nu als het officieuze NK.

Het eerste raceweekend, van 26/27 maart, werd op Raceway Venray gehouden. Er stonden 13 RK1 coureurs aan de start. In de vrije trainingen al gaf de motor van Lukas de geest. Daarom werd de reservemotor erop geschroefd. Tijdens de kwalificatie op zaterdag viel de reservemotor vervolgens stil. Op dat moment had Lukas de snelste tijd geklokt (‘pole position’). Deze bleef na zijn uitvalbeurt nog een aantal ronden staan, maar werd uiteindelijk naar de tweede plek verwezen.

Tijdens race 1 op zaterdag en race 2 op zondag kwam het tot een botsing in een gevecht om de leidende positie. Het resultaat was achtereenvolgens een ‘P5’ en een ‘P4’. Race 3 leverde een ‘P2’ op. En in de afsluitende race 4 wist Lukas de winst op zijn naam schrijven. Dit alles was voldoende voor een derde plek op het eindpodium. Een mooi resultaat gezien alle tegenslag van dat weekend!

Lukas wil graag betrokken zijn bij de verduurzaming van de racesport. Zijn CO2 uitstoot van dit seizoen zal weer gecompenseerd worden. Daarnaast zal hij in de tweede helft van het seizoen drie wedstrijden van de BSR Electric gaan rijden. Dit is de allereerste Nederlands-Belgische competitie voor elektrische outdoor karts. Op deze manier kunnen Lukas en zijn vader hier al flink ervaring mee opdoen en dit nieuwe initiatief ondersteunen. Om vervolgens volgend jaar - mits er dan voldoende deelnemers zijn - het volledige elektrische kampioenschap te gaan rijden.

Voor karten op hoog niveau zijn sponsors echt onmisbaar. Lukas wordt bijgestaan door P4N, Expert Leersum, Hoor & Zie, Heuvelrug Keukens, Deur Makelaars, NewSolar, Electriffy, Hendriks Airbrush, en The Maxx. Heeft u interesse om uw bedrijfsnaam aan dit jonge talent te verbinden? Neem dan eens een kijkje op lukasstiefelhagen.nl of @lsgofast op Instagram en Facebook!

Omgaan met (mechanische) pech; ook dat hoort bij de racesport.