John Bink voor de achtste maal snelschaakkampioen

19 november 2012 om 00:00 Sport

DOORN/DRIEBERGEN - Het jaarlijkse snelschaakkampioenschap dat voortaan, ter ere van de vorig jaar overleden Henk Hengeveld, het Hengeveldtoernooi zal heten, is dit keer weer eens gewonnen door John Bink. Hij won dit toernooi voor het eerst in 1999 en daarna in 2001 en 2004 tot en met 2008.

Het zag er aanvankelijk niet naar uit toen Bink al in de eerste ronde onderuit ging tegen Jan van Ruler. De Ruler had een goede start en stond tot en met de vijfde ronde bovenaan. Echter toen nam John Bink de leiding over en stond die niet meer af. Met maar een half puntje minder werd Gert Legemaat tweede. Hij moest alleen tegen Bink een vol punt inleveren maar speelde een keer meer remise. De kampioen van de laatste drie jaren, Johan de Groot, moest dit keer genoegen nemen met de vierde plaats achter Rik van Drie.

Jos Derksen kon zijn mooie vijfde plaats van vorig seizoen niet herhalen en eindigde onderaan met maar een overwinning op medehekkensluiter Jos Pak.

In groep twee was het een spannende wedloop tussen Dick la Pleine en Han de Wit. Laatstgenoemde stond tot aan de achtste ronde bovenaan maar werd daarna gepasseerd door La Pleine. De laatste ronde moest de beslissing brengen. Het toeval wilde dat deze ronde ging tussen La Pleine en de nummer drie, Jan Hellevoort. Hellevoort zag kans deze partij te winnen waardoor hij, als lachende derde, tweede werd achter Han de Wit. La Pleine moest uiteindelijk genoegen nemen met de derde plaats.

Als eregast was Dirk, de zoon van Henk Hengeveld, uitgenodigd aan het toernooi deel te nemen. Hij kon helaas in groep twee geen vuist maken te meer omdat hij 10 jaar lang geen wedstrijdschaak gespeeld had. Toch knap dat hij desondanks wist te winnen van Lewin en Portengen.

In groep 3 ging de strijd om de eerste plaats voornamelijk tussen Hans van der Zijde, Dirk Rijneker en Herbert Meinders. Uiteindelijk eindigden zij gezamenlijk met zeven punten op de eerste plaats. Men kwam overeen dat er dan maar geloot moest worden om te bepalen wie met de beker voor de eerste plaats en wie met de beker voor de tweede plaats naar huis ging. Helaas trok Herbert aan het kortste eind en was de gelukkige nummer een Hans van der Zijde gevolgd door Dirk Rijneker.