Dick van Zaane wordt als pater familias van de trimmers geëerd met een schildje.
Dick van Zaane wordt als pater familias van de trimmers geëerd met een schildje. Monique José Timmermans

MHC Maarn eert 'verbinder' Dick van Zaane

3 juli 2019 om 08:48 Sport

MAARN Een hockeyfeestje voor Dick van Zaane verborgen houden, dat is bijna onmogelijk. En toch is de veteraan op vrijdag verrast als hij thuis wordt opgehaald en door een rij van trimmers wordt verwelkomd op het terrein van MHC Maarn. Hij wordt niet voor niets in het zonnetje gezet. Sinds hij in 2009 in Maarn kwam wonen en lid werd van de hockeyclub, is hij actief als vrijwilliger.

Monique José Timmermans

,,Het begon met de materialen, want ik werk graag met mijn handen. Daarna had ik als trainingscoördinator contact met vrijwel iedereen, dan ga je niet meer anoniem door de Plus. 'Hoi Dick' klinkt het van jong tot oud om je heen." En na een eerdere bestuursperiode is Van Zaane nu weer penningmeester ,,Dat vind ik leuk werk en gaat ook over de hele club."

GEZELLIG Maar vooral werd hij vrijdag geëerd als pater familias van de trimmers-groep. Een gemêleerd gezelschap hockeyers – man/vrouw en jong/oud - dat geen competitie speelt, wel sportief fanatiek is en het heel gezellig heeft. ,,Dick heeft mensen aan het hockeyen gekregen die nog nooit gesport hadden", vertellen de trimmers. Maar ook de ervaren hockeyers die een stapje terug willen doen, vinden hun weg naar de trimmers, die elke woensdagavond van 19.45 tot 21.15 uur trainen.

Uit deze enthousiaste groep komt het nieuwe bestuur voort. ,,Behalve ik, zijn het allemaal ouders van jonge kinderen die de club verder brengen. Er zijn nieuwe initiatieven en de bestaande waarden van de familieclub blijven overeind. Op één staan training en verbinding met de club en dat binnen een goed georganiseerde organisatie met een degelijk financieel beleid."

ONTWIKKELING Training is volgens Van Zaane essentieel voor de verbinding met de club. ,,Een groot deel van het budget gaat naar de jeugdtraining. Zij trainen twee keer in de week, afgestemd op het bereiken van een volgend stapje in de individuele of teamontwikkeling. Jongens en meisjes die heel goed zijn, helpen we verder naar clubs die hoger spelen, uiteraard met de mogelijkheid om terug te komen naar Maarn." De aandacht voor de trainingen die altijd doorgaan dankzij een goede coördinatie en ook binding van de trainers met de club moet het leden aantal op peil houden.

Net als elders in het land blijken ook in deze regio jongens minder te hockeyen dan meisjes. ,,Het bemoeilijkte de samenstelling van goede teams. Vanuit de hockeyclub in Doorn werd de wens uitgesproken om meer samen te werken. We hebben daarmee al goede ervaringen met jong heren, die qua leeftijd tussen de junioren en senioren in zitten. Nu gaan we meer samengestelde teams maken in de jongenslijn, daarmee kun je de ideale situatie van drie teams per leeftijdscategorie bereiken. Deze teams trainen ook tweemaal in de week, een keer in Maarn en een keer in Doorn. We verwachten er veel enthousiasme van."

ARMSLAG Een ferm besluit nam het nieuwe bestuur door de contributie te verhogen, om de kleine terugloop van leden op te vangen, de hogere kosten van trainingen te bekostigen en om het eigen vermogen te laten groeien. ,,Het biedt de club iets meer armslag, terwijl de contributie ten opzichte van landelijk niveau nog laag blijft."

Dankzij de recent opgerichte club van 100 worden investeringen die niet direct met hockey te maken hebben gedaan, zoals het speeltoestel. MHC Maarn wil vooral een open club zijn, waar iedereen welkom is. Zo is tijdens het warme weer het koelste sproeierfeest georganiseerd. ,,Een last minute-actie waar veel kinderen op af gekomen zijn."

Meer informatie op www.MHCMaarn.nl

advertentie
advertentie