Afbeelding
Foto door Liza Summer via Pexels

Grootste onzekerheden onder (jong)volwassenen

25 oktober 2021 om 14:05 Partnercontent

Iedereen kampt met onzekerheden. De één kan er beter mee omgaan dan de ander. De één zal er ook sneller over praten dan de ander. Onzekerheid kan een mens behoorlijk opvreten van binnen. Ondanks dat we het liefst perfect willen zijn en onze onzekerheden niet willen tonen aan de buitenwereld, is het juist goed om erover te praten. Door onze onzekerheden op tafel te gooien, doorbreken we een taboe. Vaak merk je dat zodra je iets uitspreekt, je niet de enige bent met deze onzekerheid. We zijn tenslotte allemaal maar mens. 

Onzekerheid over je uiterlijk

De meeste perfect plaatjes vliegen je om de oren op social media. Afgetrainde lijven, rimpelloze gezichten, de mooiste kleding. Het is heel menselijk om daar onzeker van te worden. Het lijkt of de hele wereld zo’n strak lichaam heeft en jij niet. Voel jij je onzeker over je uiterlijk omdat je ogenschijnlijk perfecte plaatjes ziet? Besef je dat een groot deel van mensen op social media foto’s plaatsen omdat het hun baan is. Ze trainen keihard voor een ‘perfect’ lichaam. Ook kiezen ze de meest gunstige foto, waarop geen rolletje te zien is of maken ze gebruik van tools of filters om de rimpels weg te poetsen. Probeer minder bezig te zijn met wat je op social media ziet. Iedereen heeft een lichaam waar hij of zij trots op mag zijn. 

Zweetvoeten of andere nare geurtjes

Nare luchtjes worden vaak als eerste genoemd in het lijstje van afknappers tijdens bijvoorbeeld een eerste date. Geen wonder dat veel mensen hier onzeker over zijn. Het is blijkbaar iets waar je op afgerekend wordt. Toch kun je er helemaal niets aan doen dat je overmatig zweet. De één heeft dat nou eenmaal meer dan de ander. Gelukkig kun je wel iets doen aan de geurtjes en daar hopelijk de onzekerheid ook mee afnemen of zelfs wegnemen. Heb je last van zweetvoeten bijvoorbeeld, dan kun je met een goed hygiënisch dagelijks ritueel de oorzaak al wat aanpakken. Was regelmatig grondig je voeten en zorg dat ze goed droog zijn, ook tussen de tenen. Lucht je voeten regelmatig en zorg voor goede ventilerende schoenen. Trek iedere dag, of wanneer nodig vaker per dag, een schoon paar sokken aan. Daarnaast bestaat er natuurlijk een effectief middel tegen voetengeur en zweetvoeten. Met een speciale voetspray pak je de oorzaak bij het probleem aan. 

Ik ben niet goed genoeg

Jezelf vergelijken met andere kan funest zijn voor je zelfzekerheid. Mensen die zichzelf veel vergelijken met anderen vinden zichzelf eigenlijk altijd onderdoen. De ander heeft het namelijk altijd beter, heeft meer geld of een leukere baan. Als je niet kunt zien wat je zelf hebt, dan heb je altijd het gevoel dat je niet goed genoeg bent. Zeker in de wereld waarin we nu leven waar de mogelijkheden voor ons openliggen, kampen veel mensen met dat gevoel. Prestaties worden gedeeld op social media en mensen laten vooral de goede kant van zichzelf zien. Hiermee wordt het beeld geschetst dat er geen problemen of onzekerheden bestaan. Wanneer je alleen maar dat plaatje ziet dan is het logisch dat je snel het gevoel krijgt dat je zelf niet goed genoeg bent, want jij hebt immers wel problemen. Een goede eerste stap om hierin je zelfvertrouwen te doen groeien is praten met anderen en je eigen onzekerheid uitspreken, omdat dan blijkt dan anderen ook zo hun problemen hebben en ze helemaal niet zo ‘perfect’ zijn als dat je dacht. 

Faalangst

Voor sommigen klinkt het nog wat onschuldig, maar faalangst kan behoorlijk veel klachten veroorzaken. Faalangst zit er vaak al jong in. Kinderen op de basisschool kunnen hier al last van hebben wanneer ze een toets moeten maken of onder druk moeten presteren. Later op de middelbare school wordt de druk alleen maar meer opgevoerd. Mensen die moeten afrijden die doodsangsten uitstaan en maar niet kunnen slagen. Studenten die in de problemen raken tijdens hun opleiding. Ook volwassenen blijft het niet bespaard. In een werkomgeving kun je ook enorm last hebben van faalangst.
Wanneer je last hebt van faalangst dan ben je extreem bang dat de taak die je moet uitvoeren gaat mislukken, zoals bijvoorbeeld een toets, rijexamen, een rapport dat je moet schrijven op je werk etc. Je bent bang om te falen en daardoor niet aan de verwachtingen van anderen te voldoen. Juist door deze angst blokkeer je, waardoor het nog onmogelijker voelt om je taak goed te volbrengen. Heb je echt een diepliggende faalangst die je in de weg zit en die je belemmert in je dagelijks leven? Dan is het raadzaam om hiervoor hulp te zoeken in de vorm van therapie.

advertentie
advertentie