Zonnepanelen op woning
Zonnepanelen op woning .

Het effect van zonnepanelen op je woning

7 juni 2021 om 11:23 Partnercontent

Nu we al een aantal jaren zonnepanelen op daken van particuliere woningen zien, is inmiddels ook het effect meetbaar. En dat effect laat meer zien dan alleen een verlaging van de energiekosten. 

Zonnepanelen zijn natuurlijk allereerst duurzaam. Toch geldt nog niet voor iedereen dat dat dan reden genoeg is om ze ook te laten plaatsen. Is voor de één duurzaamheid reden genoeg, wil je ander toch graag het effect in kostenverlaging zien. Of misschien weet je niet of je wel altijd in je huidige woning blijft wonen en vraag je je af is het plaatsen van zonnepanelen dan wel rendabel is. In dat laatste geval is het goed om te weten dat zonnepanelen ook een effect hebben op de verkoopwaarde van je woning en zelfs op de verkooptijd. 

Neveneffecten

Duurzaamheid speelt een steeds belangrijkere rol. W zijn er ons dan ook steeds meer van bewust dat we niet eindeloos energie kunnen opwekken op de ‘oude’ manier. Met zonne- en windenergie is dat anders. Dat zijn bronnen die de aarde niet aantasten en daarnaast ook nog eens onuitputtelijk zijn. We noemen dat hernieuwbare energie.

In de afgelopen jaren zien we, dat bij het kopen van een woning duurzaamheid een steeds grotere rol speelt. Dit heeft te maken met de hypotheken maar ook met energielevels en bewustwording. Woningen met zonnepanelen blijken dan ook veel sneller verkocht te worden dan vergelijkbare woningen zonder zonnepalen. Daarnaast is de verkoopprijs in veel gevallen hoger bij een woning met zonnepanelenEn dat maakt het plaatsen van zonnepanelen, ook als je ergens niet meer dan 10 jaar wil blijven wonen, toch erg interessant. 

Belangrijke keuzes

Niet gek dus, dat er zoveel mensen tegenwoordig zonnepanelen in Zeist laten plaatsen. Heb je deze eerste keuze gemaakt, dan zijn er nog een paar belangrijke keuzes te maken. Ga je het te veel aan energie terugleveren bijvoorbeeld. Dit is belangrijk namelijk voor de aankoop en montage van de panelen. Ga je terugleveren dan ben je voor de belastingdienst een kleine energieleverancier en dat betekent dat ze je zien als bedrijf/ondernemer. Hierdoor kun je de btw terugvragen. Tenminste op de zonnepanelen en op de montagekosten. 

Let er wel op dat er een paar uitzonderingen zijn. Zo mag je geen btw terugvragen als je al eerder btw op zonnepanelen teruggevraagd hebt of de KOR van toepassing is. Ook als je ondernemer bent of plannen heb in die richting ( binnen nu en 3 jaar), zijn er regels. Daarnaast mag de btw op de factuur de grens van €2.500 euro niet overschrijden. 

Kies voor kwaliteit en vakmanschap

Bezuinigen op de zonnepanelen of op het plaatsen daarvan, is geen goed idee. Kies liever voor kwaliteit en laat de zonnepanelen ook altijd plaatsen door een gecertificeerde installateur, zeker in verband met het terugleveren van de energie die je niet gebruikt. Het goed aansluiten is belangrijk hierin. Ook de keuze voor je energieleverancier is een belangrijke keuze. Kies daarom een leverancier die ervaring heeft en bijvoorbeeld een monitoringssysteem aanbied. Dit zorgt namelijk voor minder rendementsverlies

Monitoring

Door een monitoringssysteem kunnen storingen maar ook defecten sneller worden opgespoord of voorkomen. Dit zorgt niet alleen voor minder verlies van rendement maar ook het voorkomen van kosten waar je niet op zit te wachten. Pure Energie bijvoorbeeld heeft het zon-collectief. Hiermee kunnen ze  jouw systeem continu monitorenEventuele storingen en mankementen worden hierdoor eerder gesignaleerd, want helaas kunnen er zelfs de hoge kwaliteit zonnepanelen die vakkundig geïnstalleerd zijn door gecertificeerde installateurs, toch wel eens een storing zijn. Deze storingen zorgen dan meestal voor arbeids- of transportkosten. Door het automatische monitoring en services pakket van Pure Energie heb je deze kosten niet. 

advertentie
advertentie