Afbeelding
Foto door form PxHere

Wat zijn de voordelen van het zijn van zzp’er?

19 mei 2021 om 13:43 Partnercontent

Wanneer je een eigen bedrijf start zonder dat je personeel in dienst hebt, ben je zzp’er. Een eigen onderneming hebben brengt risico met zich mee, maar kent ook zeker een aantal voordelen. Als zzp’er ben je verantwoordelijk voor het verkrijgen van je eigen inkomsten. Als jij niet werkt, heb je ook geen inkomen. Daarnaast ben je zelf verantwoordelijk voor je pensioen en als je ziek wordt, moet je zelf voor een vangnet zien te zorgen. Dit zijn enkele voorbeelden van de risico’s die het hebben van een eigen bedrijf met zich mee brengt. Gelukkig zijn er ook veel voordelen aan het zijn van zzp’er. Anders waren er immers niet zoveel mensen die hiervoor gekozen hebben.

Eigen tijd

Een van de belangrijkste voordelen van het zijn van zzp’er, is dat je je eigen tijd kan indelen. Als je behoefte hebt aan een dag vrij, dan neem je die gewoon. Als je in loondienst bent, is dit toch lastiger. Vaak moet je dit weken van tevoren aanvragen en moet het afgestemd worden met je collega’s. Als zzp’er heb je geen collega’s, waardoor je zelf je tijd indeelt. Wil je zes dagen een paar uurtjes per dag werken? Dat kan. Wil je drie dagen lang twaalf uur per dag werken? Dat kan ook. Je bent volledig zelf verantwoordelijk voor de uren die je maakt. Wel is het handig om een weekplanner bij te houden. Hierin kan je alle taken noteren die gedaan moeten worden. Zo houd je toch enigszins overzicht in al je werkzaamheden die gedaan moeten worden.

Zelf kiezen wat je doet

Als je een eigen onderneming begint, begin je die vaak omdat je een passie hebt voor iets. Je begint niet een onderneming met iets waar je helemaal geen plezier uit haalt. Als zzp’er bepaal je dus zelf wat je doet en doe je dus eigenlijk alleen maar dingen die je leuk vindt. Wanneer je in loondienst werkt voor een bedrijf, is dat bijna nooit precies wat je graag doet. Vaak is het werk prima, maar niet waar je hart ligt. In je eigen onderneming kan je je volledig storten op dat wat jij graag doet en hoef je aan niemand verantwoording af te leggen.

Fiscale voordelen

Omdat je als ondernemer meer risico loopt dan iemand in loondienst, zijn er bepaalde fiscale voordelen. Als ondernemer loop je risico als je arbeidsongeschikt raakt, omdat er geen vangnet is van een uitkering waar je op terug kan vallen. Om dat risico enigszins te compenseren, zijn er bepaalde aftrekposten waar je gebruik van kan maken. Ook gelden er voor kleine ondernemers een aparte regeling voor de btw-tarieven. Door deze maatregelen komt de belastingdienst ondernemers tegemoet.

advertentie
advertentie