Afbeelding
Foto door form PxHere

Zijn airco’s een groot probleem voor het elektriciteitsnetwerk?

26 oktober 2020 om 15:13 Partnercontent

Al jaren wordt het elk jaar weer wat warmer worden in Nederland. In de zomer bereikt het dan ook temperaturen die we in ons land helemaal niet gewend zijn, terwijl het in ’s winters nog amper vriest en sneeuwt. Doordat de temperatuur alsmaar stijgt, kiezen steeds meer mensen ervoor om een airco aan te schaffen. Dit komt niet alleen doordat het warmer wordt, maar ook doordat er sprake is van een bevolkingsgroei. Bovendien heeft verstedelijking ook invloed hierop, terwijl de hogere inkomens er tevens voor zorgen dat het aantal airco’s over heel wereld steeds groter wordt. De verwachting is zelfs dat er wereldwijd in 2050 zo’n 6 miljard airco’s in gebruik zijn. Als dit daadwerkelijk gebeurt dan is het aantal van zulke apparaten in 30 jaar tijd verdrievoudigd. Het International Energy Agency (IEA) heeft onderzoek gedaan naar dit onderwerp en er vervolgens een rapport over geschreven. 

Tweederde van de huishoudens beschikt over 30 jaar over een airco

In het rapport van het International Energy Agency staat onder meer opgesteld dat in 2050 maar liefst 66 procent van de huishoudens de eigenaar van een airco zal zijn. Hierbij zullen drie landen goed zijn voor de helft van alle airconditioners, dit zijn India, China en Indonesië. Dit kan een groot probleem worden voor het elektriciteitsnetwerk. Dit komt doordat airco’s namelijk er veel stroom verbruiken. Hierdoor zul je niet alleen veel meer geld moeten betalen voor je energie, maar als alle apparaten op hetzelfde moment zijn ingeschakeld zou het zelfs zo kunnen zijn dat de elektriciteitsnetwerken overbelast raken. Dit lijkt nu al te gebeuren, terwijl er op het moment veel minder airconditioners gebruikt worden. Afgelopen zomer hadden honderdduizenden huishoudens in Californië namelijk last van stroomuitval. Dit was veroorzaakt doordat iedereen de airco’s aan deed om een beetje koelte te krijgen tijdens de extreme hittegolf in die regio. Airconditioning kan dus een enorme uitdaging worden, wat eigenlijk komt door de klimaatverandering. Bovendien lijkt dit probleem technisch gezien nog best moeilijk om op te lossen.

Drie keer zoveel energie nodig in 2050

Zoals net al genoemd is, verbruiken airconditioners ontzettend veel stroom. Hierdoor zal je energierekening dus verhoogd worden. Bekijk alle energieleveranciers hier om mogelijk een goedkopere optie vinden, wat je natuurlijk doet door gebruik te maken van onafhankelijk energie vergelijken. Daarnaast zal natuurlijk niet alleen jouw energiekosten verhoogd worden, dit zal het geval zijn voor iedereen die een airco aan gaat schaffen. Als over 30 jaar daadwerkelijk het aantal apparaten verdrievoudigd is, dan zal de energie die nodig is om de airco’s te kunnen gebruiken dus ook verdriedubbelen in 2050. Het zal dan zelfs zo goed als een kwart van het huidige totale elektriciteitsverbruik beslaan. Daarnaast hebben airconditioners nog een paar nadelen. Zo produceren ze bij het koelen ook hitte, waardoor de temperaturen in steden juist nog verder op kunnen lopen. Bovendien zijn er veel exemplaren die gevaarlijke broeikasgassen lekken, wat niet bepaald goed is voor het milieu. 

Oplossingen

Er zal dus gekeken moeten worden naar oplossingen om dit toekomstige probleem op te lossen. Zo is de kans groot dat landen hun elektriciteitsnetwerk uit zullen moeten breiden. Deze systemen zullen groter zijn dan ooit, terwijl ze normaal gesproken ook nog eens CO2 neutraal moeten zijn. Dit zal zelfs nodig zijn als er andere manieren worden gecreëerd om tijdens een hittegolf gebouwen op een efficiënte wijze af te koelen. Zo zijn er al zuinige airco’s te vinden op de markt, maar hiermee zal dit probleem niet opgelost worden. Je moet juist veel verder kijken. Zo zullen de huizen beter geïsoleerd moeten worden. Daarnaast zal het ook nodig zijn om het energieverbruik uit te smeren. 

advertentie
advertentie