Afbeelding
Grappige feitjes

11 grappige feitjes die je waarschijnlijk nog niet over jezelf wist

19 juni 2020 om 08:15 Partnercontent

Je denkt waarschijnlijk al veel over jezelf te weten - totdat je deze grappige feitjes leest. Wist je bijvoorbeeld dat jouw maagzuur een scheermesje op kan lossen, of dat je iedere nacht zo’n drie centimeter groeit? 

1. Naast de bekende Westerse sterrenbeelden heb jij ook een Chinees sterrenbeeld en daarnaast zelfs een specifieke omschrijving vanuit de Maya kalender. Deze drie verschillende kalenders vertellen je meer over jezelf dan dat je ooit had kunnen weten. Het onderzoeken waard!

2. Je bent iedere ochtend dat je wakker wordt 1 tot 3 centimeter langer dan wanneer je de avond ervoor naar bed ging. Waarom? Omdat je ruggenwervels en kraakbeen gedurende de dag door de zwaartekracht indrukken en tijdens de nacht meer uitrekken. Je natuurlijke schokdempers krimpen en jij wordt langer wakker dan dat je naar bed ging.

3. Je kunt een kaars zien vallen op 40 kilometer afstand. Onze ogen zijn zo gevoelig en scherp, dat we als de aarde plat zou zijn zelfs op 40 kilometer afstand een kaars zouden kunnen zien vallen of flikkeren.

4. Je bent een halve banaan. We delen namelijk 50 procent hetzelfde DNA als een banaan. Naast bananen lijken ook komkommers en Chimpansees (98%) ontzettend veel op ons. Of wij op hen.

5. Je vervelt iedere dertig dagen. Net als bij een slang vervangt onze gehele huid zich binnen dertig dagen. Gelukkig laten wij geen vervelling sporen achter. Wel kun je de ‘oude’ huid terugvinden in de vorm van ‘stof’ op de tafels, tv, vensterbank en ga zo maar door. Een totaal van 3,5 kilo per jaar om precies te zijn.

6. Je bloed legt iedere dag bijna twintigduizend kilometer af binnen je lichaam. Dat zou betekenen dat je bloed om de twintig dagen iedere keer naar de maan gaat.
 

7. Je bestaat voor 90% uit bacteriën en schimmels. Alleen de bacteriën in je darmen wegen al meer dan een kilo.

8. Onze hersenen vertegenwoordigen maar 2% van ons totale lichaamsgewicht, maar verbruiken minimaal 20% van de zuurstofopname en calorieën.

9. Je maagzuur is zo sterk en zuur dat het een scheermesje op zou kunnen laten lossen. Of je dat ook daadwerkelijk wilt proberen is een andere vraag.

10. Je nagels groeien zo’n 2 tot 3 millimeter per maand en het duurt zes maanden voor een vingernagel om van de rand van je huid tot je vingertop door te groeien.

11. Vrouwen zijn twee keer sterker gebouwd dan mannen: of in ieder geval wanneer het om het haar gaat. Een vrouwenhaar zou een trekkracht van 1.600 kilo hebben, terwijl een mannen haar 720 kilo zou kunnen trekken.

advertentie
advertentie