Afbeelding
foto jacqueline de vogel/tekst nynke van amerongen

creativiteit komt tot leven in cultuurhuis doorn

25 oktober 2022 om 16:27 Overig Deel je nieuws

Schilders uit Doorn en Driebergen met elk een heel eigen stijl tonen in het Cultuurhuis in Doorn tot 21 november een deel van hun werk.  Zij roepen op hun voorbeeld te volgen. Het zijn  leerlingen van wijlen kunstenares Jacomine Stam. Van haar werk was vorig jaar in het Cultuurhuis een tentoonstelling te zien. 

Jacomine Stam had jaren een groep leerlingen van wie Maaike Brinkhuis,  Boukje van Kranenburg, Trees Veldhuizen en Jod de Vogel de inrichting van de tentoonstelling op zich hebben genomen. Nynke van Amerongen wist hen voor deze tentoonstelling enthousiast te maken. Ook van haar hangt er werk. Van de overleden leerlingen, Rie van Amerongen en Tine de Winter, zijn eveneens schilderijen te zien. Oud-wethouder Clemens van den Burg  heeft de tentoonstelling geopend. 

De verscheidenheid van het werk is groot. Zo zijn er impressies van bloemen, bomen en bossen, koeien, katten, speelgoedberen, plaatsen in binnen- en buitenland, zeegezichten en winterlandschappen. Die diversiteit geldt ook voor de techniek. Zo zijn er aquarellen, werk in acryl, in olieverf of met (kleur)potlood, dan wel in de vorm van plakkaat op papier of canvas. 

De dames zijn geen Amsterdamse Joffers, ook al exposeren zij - net als deze vrouwen aan het eind van de 19e eeuw - wel gezamenlijk. Ze hebben, met uitzondering van één, geen Kunstacademie. Evenwel laat hun werk  wel een kostbare ontwikkeling zien, waarbij latente eigenschappen en waardevolle capaciteiten tot mooie scheppingen leiden. Met deze expositie willen de dames graag een voorbeeld voor anderen zijn en hen aanmoedigen om ook creatief bezig te zijn. Vooral via een leertraject is het mogelijk ongedachte, sterke eigenschappen tot ontplooiing te brengen. Het is niet voor niets dat autodidacten tot grote hoogte konden komen. 

Binnen de gemeente Utrechtse Heuvelrug zijn veel kunstenaars actief. Alleen al de atelierroute in Driebergen-Rijsenburg op 29 en 30 oktober aanstaande is hier het levend bewijs van.

Sommige werken zijn te koop. Een deel van de opbrengst komt ten goede aan cultuur binnen de gemeente, zoals het gemakkelijker participeren van jongeren in kunstprojecten, dan wel het betaalbaar maken van kunstmaterialen voor een breder, niet kapitaalkrachtig publiek. 

De expositie is tijdens openingstijden van het Cultuurhuis gratis te bezoeken tot 21 november. Nadere informatie over de kunstwerken is te verkrijgen bij Nynke van Amerongen via haar mailadres: tva.amerongen@casema.nl. 

advertentie
advertentie