Afbeelding
Bas van Leeuwen

EIN DEUTSCHES REQUIEM MET TWEE KOREN EN SCRATCHLEDEN

Overig Deel je nieuws

Het Toonkunstkoor Zeist heeft op 1 oktober in de Noorderlichtkerk in Zeist Ein Deutsches Requiem van Johannes Brahms uitgevoerd met het koor COV Soli Deo Gloria uit Sliedrecht, dat eveneens onder muzikale leiding staat van Danny Nooteboom, en met 30 scratchleden. Door samen te werken met anderen zocht het Toonkunstkoor nadrukkelijk de verbinding.  Het resultaat was een indrukwekkend groot koor dat Ein Deutsches Requiem van Johannes Brahms ten gehore bracht: mooi om mee te maken!

Tijdens de repetities werd er hard gewerkt om samen de interpretatie van onze dirigent Danny Nooteboom om te zetten in zang en de beoogde sfeer en emoties over te brengen naar het publiek. Het gevolg was een dynamische en toch heel gewijde opvoering van dit werk uit 1866. De geheel gevulde Noorderlichtkerk genoot met volle teugen van een bruisende avond. 

Ein Deutsches Requiem geldt als een hoogtepunt van de Romantiek. Toen Brahms dit werk in 1866 uitbracht zorgde het voor de nodige beroering. De Duitse componist kende de liturgie en zijn klassieken heel goed (hij was een belezen en intelligent man) maar hij hield zich niet aan de strikt kerkelijke tekst. Zo komt het woord Jezus in zijn requiem niet voor. Dat gaf commotie.  Brahms had geen gangbaar Requiem voor de gestorvene geschreven, maar een Requiem voor de mens, die behoefte heeft aan troost. Hij benadrukte de sterfelijkheid van de mens en de tijdelijkheid van het bestaan. Maar tenslotte eindigt bij Brahms alles met een overwinning op de dood. 

Zaterdag 8 oktober zal Toonkunstkoor Zeist nogmaals Ein Deutsches Requiem zingen maar dan onder de organisatie van COV Soli Deo Gloria in Sliedrecht. Daarna zal Toonkunstkoor Zeist zich richten op het volgende concert ‘Christmas Carols’ op 16 december 2022 in de Oude Kerk in Zeist. 

www.toonkunstkoorzeist.nl

advertentie
advertentie
Afbeelding
De Buurtbus heeft een nieuwe vervoerder 12 uur geleden
Afbeelding
Stichting Sociaal Raadslieden: Voor gratis hulp bij geld en recht 16 uur geleden
Afbeelding
Automobilist over de kop tussen sloot en weiland 18 uur geleden
Afbeelding
Overval bij juwelier aan de Rijksstraatweg in Leersum UPDATE 19 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Mariabeeld met verf besmeurd: ‘Zal fanatieke antichrist zijn geweest’ 20 uur geleden
Afbeelding
Grootschalige bomenkap Park Huis Doorn van de baan 7 dec, 12:03
Afbeelding
Meer geld provincie voor ‘groen-blauwe’ schoolpleinen 7 dec, 10:30