Kansen voor ondernemen in het groen?

Ondernemend

Moet de boer blijven in de Heuvelrug? Deze vraag stelde Jolanda Doornenbal aan de dames die in Landgoed Kraaijbeekerhof bijeen waren voor de, door de VVD georganiseerde, High Tea. Na een pittige discussie werd de zaal het er over eens dat het belangrijk is om vooral ook de agrarische ondernemers te behouden. Dat boeren in deze tijd niet gemakkelijk is bewijst het overzicht dat Jolanda presenteerde over de wet- en regelgeving waaraan zijn moesten voldoen. Van Europese wetgeving zoals Natura 2000 tot discussie met de gemeente over het bouwen van stallen. Dat de gemeente de ondernemers meer tegemoet kan komen maakte Jolanda ons wel duidelijk. Waarom hoge leges voor een vergunning als je voor dat bedrag ook zonnepanelen op het dak van de schuur kan leggen?

Jolanda gaf ook haar visie op hoe zij de rol van de gemeente graag zou zien: Meer faciliteren, actief meedenken en “De Boer Op”, in plaats van nota’s schrijven. Belangrijk is het om de omgeving ook te kennen want al te vaak maken boeren mee dat er wordt geoordeeld over hen zonder dat bekend is waar het om gaat. Hiermee gaf zij aan dat er actiever gezocht moet worden naar het betrekken van de professional in beleid en planvorming en de afstand van bestuur t.o.v. de praktijk veel kleiner moet worden.

Jolanda gaf bovendien aan, dat er nog veel kan verbeteren aan de beeldvorming van bestuur en publiek t.o.v. de agrarische sector. Voor haar is het agrarisch bedrijf namelijk óók waardevolle natuur. Ze onderstreepte dit met prachtige foto’s van reeën in het weiland voor haar boerderij en een mooie anekdote over dassen.

Een kritische kanttekening plaatste zij bij het toekennen van nieuwe landgoederen. Daardoor verdwijnt nog meer landbouwareaal en maakt het voor boeren moeilijk om een aansluitend agrarisch gebied te behouden die een goede en efficiente bedrijfsvoering mogelijk maakt. Het is tegenwoordig al keihard werken om een goed bedrijfsresultaat te kunnen behalen. Tegelijk vindt zij dat juist de combinatie van landgoederen en agrarische bedrijven zorgt voor een prachtige omgeving en natuur om van te genieten. De ook in het gezelschap aanwezige Hylda van Amstel-Kuiper brak een lans voor de prachtige streekproducten die er zijn en verkocht worden via de bedrijven en landgoederen. Nog bij veel van de aanwezigen onbekend. Er valt dus nog veel te genieten en te ontdekken.

Franca Kerstens

Bestuurslid en no.3 op kandidatenlijst

VVD Utrechtse Heuvelrug

advertentie
advertentie
PREMIUM
Afbeelding
Boek over eerste vrouwelijke burgemeesters: ‘Het was voor vrouwen een strijd’ 5 uur geleden
Afbeelding
Vuelta live te volgen bij Museum Huis Doorn 22 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Woonoord voor Oekraïners zit vol 23 uur geleden
Afbeelding
NS-personeel gaat volgende week staken gisteren
PREMIUM
Afbeelding
Initiatief om activiteiten te organiseren voor nieuwkomers vindt veel bijval: ‘De hulp is overweldigend’ 17 aug, 08:30
Afbeelding
Rechtbank grijpt niet in bij plan voor hippisch centrum 16 aug, 12:36
Afbeelding
Werkgroep Kromme Rijncorridor biedt bestuurders landschapsvisie aan 16 aug, 11:01