Uitvaart met oog voor detail

2 mei 2013 om 00:00 Ondernemend

Niet alleen is zijn betrokkenheid kenmerkend, ook werkt hij met een vaste vergoeding voor zijn diensten. Ingekochte service en goederen, zoals kist, vervoer of de huur van een crematorium, rekent hij bovendien één op één door aan de nabestaanden. ,,Ik hecht aan transparantie en vind het niet juist om voor deze zaken een percentage voor mezelf in rekening te brengen”, vertelt hij.

DOORN - Elke uitvaart is anders. Elk mens is anders. Wat Willem Bakker van Excellent Uitvaartzorg steeds weer treft, is die ene overeenkomst: hoe bijzonder de mens en een mensenleven is. Een passend en persoonlijk afscheid verzorgen, ziet hij als een voorrecht. Eén waarvoor hij graag alle tijd neemt: ,,Een uitvaart is zoveel meer dan een begrafenis of een crematie. Ik ben er daarom wanneer dat nodig is.” Als relatieve nieuwkomer laat Willem Bakker een frisse wind waaien door de traditionele uitvaartzorg.

Begin 2012 verruilde Bakker zijn onderneming in financiële dienstverlening voor de uitvaartzorg. De begrafenissen van zijn ouders zetten hem enkele jaren geleden aan het denken over dit beroep. Op het moment dat zijn vader in het graf werd gelaten, verscheen er vlakbij een bulldozer om een nieuw graf te graven. Dat kon toch anders, dacht hij.

Nadat hij in 2010 op verzoek van diens familie de uitvaart van een goede vriend mocht organiseren, wist hij het zeker: ,,Mensen het afscheid geven dat ze wensen, is waaraan ik me de rest van mijn werkende leven wil wijden. Mijn vriend kreeg de Bourgondische uitvaart die hem zo paste. Er werd tijdens de begrafenis openlijk uiting gegeven aan het grote verdriet en gaandeweg de afscheidsborrel ontstond er een sfeer, waarin het leven werd gevierd. “

,,De dood is onderdeel van het leven, hoe verdrietig het ook is”, vervolgt Willem Bakker. ,,Sterven werpt ons terug op de essentie: er zijn voor elkaar. De tijd tussen het overlijden en de uitvaart is van grote betekenis, ook voor het verwerkingsproces. Door actief betrokken te zijn bij het afscheid, kunnen nabestaanden vaak de eerste stap zetten naar het accepteren van het overlijden. Daarna kan het rouwproces beginnen.”

Wanneer gewenst, gaat hij een stapje verder, zoals tijdens de uitvaart van een jonge vader. Hoe ervoor zorgen dat kinderen de waarheid onder ogen kunnen zien en de herinneringen aan hun vader levend houden? Daarom werkt Bakker onder andere samen met professionals op het gebied van rouwverwerking en levensverhalen. Oog voor detail en oor voor mensen, daar komt het volgens Willem Bakker van Excellent Uitvaartzorg op aan bij een mooi en waardig afscheid.

Excellent Uitvaartzorg is 24 uur per dag bereikbaar op 06-53964189.

www.excellentuitvaartzorg.nl.

advertentie
advertentie