Ondernemend: Makelaardij Breur adviseert bij WOZ

28 februari 2013 om 00:00 Ondernemend

MAARN - Onlangs is de WOZ-beschikking weer op de mat gevallen. En aangezien er steeds meer belastingen en heffingen worden gebaseerd op de door de gemeente vastgestelde waarde, raden makelaars Nick Breur en Ron Coljée de huiseigenaren aan de beschikking goed te (laten) beoordelen.

door Monique José Timmermans

Op dit onderwerp werken de heren nauw samen. Coljée, die naast makelaar in Zeist ook jurist is, dient al jaren met succes bezwaarschriften in voor huizenbezitters. Ook Nick Breur heeft de situatie de afgelopen jaren bij de hand gehad. ,,Met de trend van dalende huizenprijzen, lopen er jaarlijks zo’n 20 mensen mijn kantoor binnen om te vragen even mee te kijken. Eigenlijk vind ik dat voor dorpen als Maarn/Maarsbergen best weinig.”

Niet in alle gevallen zit de gemeente ernaast. ,,De medewerkers van de gemeente taxeren overwegend van achter hun bureau. Daar waar veel dezelfde huizen staan, is op die manier een waarde redelijk vast te stellen. De bouw en staat van onderhoud zal vergelijkbaar zijn en de kans dat er hetzelfde type huis verkocht is, is groter’’, legt Coljée uit.

Anders wordt het als het referentieproject een ander soort huis is, bouwjaar dan wel staat van onderhoud afwijken of als het huis in een andere wijk ligt. Breur noemt een voorbeeld: ,,In Maarn kun je een huis aan de Kapelweg niet vergelijken met een huis rond De Pol. De Kapelweg heeft nu misschien minder verkeerslawaai, maar kijkt wel tegen een geluidsscherm aan.”

Wie twijfelt en contact opneemt, kan persoonlijk bezoek van Nick Breur verwachten. ,,Om ter plaatse te beoordelen of bezwaar maken zinvol is. Achten we een verlaging van de WOZ-waarde kansloos, dan is het bezoek kosteloos. Gaan we een bezwaarschrift indienen dan brengen we €210,- in rekening. Die wordt door de gemeente vergoed als de huiseigenaar in het gelijk gesteld wordt.” Een bezwaar opgesteld door de makelaar/taxateur wordt volgens de heren serieuzer genomen. ,,Wij zijn de deskundige op gebied van huizenprijzen en weten exact aan welke formaliteiten het bezwaar moet voldoen.”

Per jaar zal een verlaging van de WOZ-beschikking niet ‘het grote geld’ in het laatje brengen volgens de makelaars. ,,Het is de optelsom van jaren minder betalen bij diverse heffingen en belastingen.” Anders is het bij de erfbelasting. ,,Dan betreft het regelmatig niet gemoderniseerde huizen van oudere mensen, die door de gemeente te hoog zijn getaxeerd. Dan spreek je over aanzienlijke bedragen.”

Meer info: www.breurmakelaardij.nl

advertentie
advertentie