Ondernemend Heuvelrug: Prummel Optiversum

Ondernemend

LEERSUM - Al sinds de opening van het winkelcentrum in Leersum heeft Prummel Optiversum Optiek er een vestiging. Piet Kodde is er samen met Eveline Boin om de klanten van een goed advies op het gebied van brillen, contactlenzen en oogmetingen te voorzien.

door Monique José Timmermans

Het is een uniek vak, meent Kodde. ,,Het verenigt techniek, mode en sociale vaardigheden.” Zelf is de deskundige vanuit het ambacht van horlogemaker in het vak gekomen. ,,Destijds was de combinatie juwelier/opticien een hele gebruikelijke. In de winkel was gewoon steeds meer werk voor de brillenkant en minder voor de horlogereparaties.” Dat het fijne handwerk Kodde nog steeds na aan het hart ligt, blijkt wel uit de specialismen van deze vestiging van Prummel. ,,Wij doen veel aan montuurbewerkingen en de reparatie van titaniummonturen.”

Dat de Leersumse vestiging één van de drie is, naast nog twee winkels in Veenendaal en een optometrie afdeling in het gezondheidscentrum daar, is volgens Kodde een voordeel. Je deelt samen een ruimer assortiment monturen en ook specifieke kennis. Zo heeft Optiversum Leersum zich specifieker ontwikkeld op het gebied van de samenwerking tussen beide ogen. ,,De oog is een orgaan en geen instrument en zo moet je er ook naar kijken. Dat is niet weggelegd voor apparaten alleen. Alhoewel de nieuwste (computergestuurde) methoden waarover wij beschikken daarbij zeker helpen.”

Prummel werkt volgens Piet Kodde graag met de nieuwste technieken en ontwikkelingen op het gebied van glazen. Met geavanceerde systemen wordt de positionering van het brillenglas ten opzichte van de ogen gemeten. En vervolgens door de vakman zelf ingeslepen voor het gekozen montuur. Want boven alles is natuurlijk van belang dat de klant goed ziet door de bril of contactlenzen.

Naast het technische gedeelte is het boeiende van het vak dat een bril zoveel doet voor de uitstraling van een persoon. ,,Nog afgezien van de sterkte van de glazen is een montuur niet zomaar uitwisselbaar. Het doet echt iets met de persoonlijkheid. Bovendien moet hij lekker zitten en prettig dragen gedurende de hele dag.”

Het meest persoonlijke en specifieke dat Kodde ooit gemaakt heeft is een ‘omkeerbril’. ,,De klant zag slechts met één oog. In de bril was het ene glas voor lezen, het andere voor verzien. Het montuur was zo geconstrueerd dat de bril ook ‘op z’n kop’ gedragen kon worden. Waardoor beide glazen voor het ene oog bruikbaar waren.”

advertentie
Afbeelding
Bommetje in Bosbad Leersum een spetterend succes 22 minuten geleden
Afbeelding
Bestuurder loopt brandwonden op bij camperbrand in Maarn 11 uur geleden
Afbeelding
Trudie van Haaster wint de Hans Nijhof kunstprijs 2022 20 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Flip Buurmeijer schrijft boek over mannen en hun hobby gisteren
Afbeelding
Bridgedocent Simon de Wijs van Bridgewijs wint Europese titel gisteren
PREMIUM
Afbeelding
‘Het is gewoon leuk om mee te doen’ 3 jul, 14:55
PREMIUM
Afbeelding
Crowdfunding voor rolstoelbus voor broertjes uit Driebergen 3 jul, 07:30