Ondernemend Heuvelrug: 12,5 jaar Henneke Blom

15 november 2012 om 00:00 Ondernemend

,,Als ouders twijfels hebben over de motorische ontwikkeling van hun kind, kunnen ze een afspraak met mij maken. Hiervoor is geen verwijzing nodig van een arts. De eerste 18 behandelingen worden vergoed vanuit de basisverzekering”, vertelt Henneke Blom.

DRIEBERGEN - Meer zelfvertrouwen krijgen is volgens kinderfysiotherapeut Henneke Blom belangrijk voor kinderen met problemen in de grove of fijne motoriek. Al 12,5 jaar is zij met haar praktijk voor kinderfysiotherapie gevestigd in Driebergen. De kleurrijke praktijkruimte bevindt zich in het gezondheidscentrum aan de Korte Dreef. Het contact met kinderen maakt het werk boeiend. ,,Elk kind ontwikkelt zich op zijn eigen wijze, in zijn eigen tempo en heeft bij problemen specifieke begeleiding nodig.”

door Monique José Timmermans

Er zijn vele signalen die kunnen duiden op problemen met het bewegingsapparaat: huilbaby’s, veel struikelen, onhandigheid, moeilijk meekomen met de gym/zwemles, kleur-/schrijfproblemen, verkeerde houding of sportblessures bij tieners. Ook bij verwerkingsproblemen van zintuiglijke prikkels kan de kinderfysiotherapeut helpen.

Met een 1-op-1 behandeling in een ontspannen sfeer kan Henneke Blom veel bereiken. ,,Een kind voelt dan geen concurrentie. Het ervaart immers al vaak genoeg dat het iets niet zo goed kan als leeftijdgenootjes. Ik begin met oefeningen die het kind wel kan, zo groeit het zelfvertrouwen. De volgende stap is het kind uitdagen bewegingen te maken die het moeilijker vindt.”

Bij de oefeningen maakt Henneke gebruik van oefenmateriaal dat speciaal ontwikkeld is voor kinderen. Alles is erop gericht het kind plezier te geven in bewegen. Dat gaat vaak onbewust. ,,Door een kind heen en weer te rollen op een grote bal, leggen de hersenen romprotatie bewegingen vast. Die impulsen gebruik je om deze beweging een deel van het normale bewegingspatroon te laten worden.” Ook met spelelementen daagt Henneke de kinderen uit om een specifieke beweging te maken. De kinderen vinden de therapie meestal erg leuk.

Ook de ouders zijn positief, zij beoordelen Henneke in de verplichte klanttevredenheidsonderzoeken met gemiddeld een 9. Zij zijn aanwezig bij het onderzoek en nauw betrokken bij het behandelplan. Vanaf de kleuterleeftijd zijn de ouders niet volledig aanwezig bij de behandeling zelf, als het kind het durft. Dat leidt te veel af.

Voordat Henneke Blom haar praktijk in Driebergen begon, deed zij ervaring op in Canada en werkte zij 15 jaar in een particuliere praktijk, daarnaast volgt zij congressen en andere nascholing. Als het voor de behandeling nodig is, werkt zij samen met andere (para)medische disciplines en leerkrachten. www.kinderfysiotherapiedriebergen.nl, Tel. 0343-518859 of 06-44080541.

advertentie
advertentie