Ondernemend Heuvelrug: Hulp bij verwerking van slecht nieuws

10 mei 2012 om 00:00 Ondernemend

LANGBROEK - Opgelucht, dat zijn de mensen die Marianne Struik consulteren. Zij is gespecialiseerd in het voeren van gesprekken met mensen die een heftige diagnose of ingreep hebben gehad. De coach en counselor zet haar professionele en persoonlijke ervaringen in om bij te dragen aan een beter herstel of ziekteverloop.

door Rose Carry Lokin

,,Als mensen net thuis komen uit het ziekenhuis na een heftige diagnose of ingreep is vaak niets meer vanzelfsprekend’’, aldus Marianne. De counselor weet dat lichaam, relaties, werk en emoties veranderen na een slecht nieuws bericht over de gezondheid. ,,De ervaring leert dat mensen dan stoom af willen blazen. Als een patiënt daar geen familie of vrienden mee wil lastig vallen kan dat bij mij’’, aldus Marianne. De counselor en coach is gediplomeerd intensive care verpleegkundige en heeft veel ervaring opgedaan in binnen- en buitenland. Nu werkt zij als docente communicatieonderwijs voor medisch studenten van het UMC Utrecht.

,,Ik bied een luisterend oor. Anoniem maar wel persoonlijk. Aan mij kan een patiënt alles vertellen zonder dat ik er een oordeel over vel. Dat helpt om het leven weer overzichtelijk te maken zodat iemand weer verder kan.’’ Vaak hoort Marianne dat zo’n gesprek lucht geeft en dat de realiteit weer hanteerbaar wordt. Ze spreekt uit ervaring. Van 1988 tot 2005 maakte zij een aantal ziekten door, waardoor ze aan den lijve ondervond hoe het voelt om afhankelijk te zijn van de gezondheidszorg, maar waarbij ze de psychosociale begeleiding miste. ,,Mijn intentie is om mijn professionele en persoonlijke ervaringen in te zetten om zo een bijdrage te leveren aan de verbetering van de psychosociale zorg. Door je hart te luchten kan je stoom afblazen en het leven weer overzien.’’ Ook naaste familieleden of vrienden kunnen een beroep op haar doen. Ook is zij Imaginatie Therapeut voor chronisch zieken en kankerpatiënten.

,,Imaginatietherapie maakt gebruik van beelden. Het oproepen van beelden kan helpen om emoties die moeilijk te verwoorden zijn toch te uiten en te bespreken. De therapie kan ook ontspanning brengen of angsten verlichten en helpen om pijn of veranderingen in het lichaam beter te verdragen’’, aldus Marianne. De counselor is naast haar werk ook vrijwilligster bij de Stichting Kanker in Beeld en biedt steun bij het opzetten van een hospice in Wijk bij Duurstede. De gesprekken kunnen gehouden worden bij de aanvrager thuis of in haar praktijk.

Marianne Struik, 06-22706698 www.mariannestruik.nl.

advertentie
advertentie