Van tuinaanleg tot haardhout

6 januari 2011 om 00:00 Ondernemend

LEERSUM - Exclusieve planten, daaraan is de hand van Robert van Doorn te herkennen. De hovenier uit Leersum haalt het overgrote deel van zijn omzet uit de aanleg van tuinen. ,,En dan gebruik ik voor de beplanting graag een onbekende variant van de veelgebruikte soorten”, vertelt Van Doorn.

door Monique José Timmermans

Sinds 2002 is Hoveniersbedrijf Robert van Doorn gevestigd aan de Rijksstraatweg 271 in Leersum, vanwaar hij nu al druk is voor het komend seizoen. Van de aanvragen voor tuinrenovaties of compleet nieuwe aanleg die hij heeft ontvangen bereid hij de uitvoering voor. ,,Met het hoveniersbedrijf doen we het hele traject. Het bespreken van de wensen, ontwerpen en tenslotte de uitvoering. Inclusief klein grondverzet, bestrating, erfafscheidingen, boomverzorging en natuurlijk de aanplant.”

Een eigen kwekerij heeft Van Doorn niet. ,,Zeker in de zomer heb ik daarvoor geen tijd, bovendien heb ik hier geen ruimte voor een kwekerij.” Nu het bedrijf is gegroeid, merkt Van Doorn dat hij steeds selectiever wordt bij de keuze van leveranciers. ,,Ik wil kwaliteit, maar wel tegen een goede prijs.”

Het was geen verrassing dat Van Doorn het hoveniersvak inging. ,,Als 11 of 12 jarige hielp ik de weekends al op de kwekerij annex hoveniersbedrijf van vrienden. Het begon met schoffelen in de kwekerij, maar later ging ik mee naar de tuinen.” De afwisseling maakt het vak boeiend. ,,Niet alleen het werk is steeds anders, maar je hebt ook met steeds andere mensen te maken.”

Naast de aanleg van nieuwe tuinen houdt Van Doorn zich bezig met onderhoud van tuinen. Tussen de aanleg van twee nieuwe tuinen in houdt hij hiervoor telkens één of twee weken vrij. Begin maart kan men aan de Rijksstraatweg terecht voor violen en later de één en tweejarigen. Partner Jolanda. ,,Ik ga altijd mee naar de kwekerij om in te kopen. Als vrouw kies je andere dingen dan de mannen.”

Ook in de rustiger wintermaanden is Van Doorn actief als het adres voor een mooie kerstboom of haardhout. ,,Kwaliteitskerstbomen, in de zomer als niemand nog aan Kerst denkt, gaan we ze al uitzoeken.” De nevenactiviteiten geven het hoveniersbedrijf extra bekendheid en aanloop. Daarnaast werft Van Doorn veel klanten via internet. ,,Daardoor werken wij ook bij klanten wat verder buiten de regio. “

Een buitenbeentje in de activiteiten is het verhuurbedrijf van springkussens en partyartikelen, waarvan het aanbod is te zien op heuvelrug-verhuur.nl

hoveniersbedrijfrvandoorn.nlRobert van Doorn gaat met zijn bus van tuin naar tuin.

advertentie
advertentie