Afscheid dat in het leven weerklinkt

Ondernemend

,,De kisten zijn volledig biologisch afbreekbaar. Bij de productie worden geen schadelijke stoffen gebruikt,” aldus Moniek, die een partnership is aangegaan met Greencoffins, de vertegenwoordiger van Ecoffins uitvaartkisten. Moniek startte enige tijd geleden Alfine uitvaartbegeleiding en vond in Joost een gelijkgestemde partner. De twee uitvaartbegeleiders zijn dag en nacht bezig met hun vak. Niet alleen zochten en vonden zij de zogenaamde ecocoffins, maar ze zijn ook bezig om baarplanken in natuurlijke ronde vormen te ontwikkelen. Inmiddels is de productie van baren en wades gestart en ook verkrijgbaar, waarbij de lichaamswades geheel naar wens in hun eigen atelier kunnen worden vervaardigd. Ook onderzoeken zij de mogelijkheid om een natuurbegraafplaats in Midden Nederland op te richten. ,,De huidige vier plaatsen zijn te ver weg, drie ervan zijn bijvoorbeeld te vinden in Limburg,” aldus Joost.

DOORN - Een uitvaartkist van bananen- of ananasblad, wilgenteen of bamboe. Uitvaartbegeleiders Moniek van Mens en Joost Romeyn zochten naar een kist die sereen, mooi en een natuurlijke schoonheid heeft en uitstraalt. Met de fair trade eco kisten bieden zij sinds twee maanden uitvaartkisten die vervaardigd zijn van gewassen die na de oogst weer aangroeien. door Rose Carry Lokin

Moniek en Joost staan voor het gezamenlijk verzorgen van en vormgeven aan een persoonlijk afscheid. ,,Tegenwoordig is er veel meer mogelijk dan gedacht wordt,” aldus Moniek. Zo regelden het tweetal onlangs een uitvaartfiets, zodat zoon en dochter van de overledene hun vader persoonlijk en met zijn tweeën naar zijn laatste rustplaats konden brengen. ,,Maar vaak zit het ook in hele kleine dingen, zoals een boeket van Afrikaantjes waar de overledene zo gek op was.” Moniek en Joost denken zo veel mogelijk mee met de familie en naasten en zoeken naar vormen die bij de persoonlijke ideeën en wensen passen van de familie en overledene. Vanaf het moment van overlijden tot het brengen naar de laatste rustplaats staan Moniek en Joost de familie terzijde.

,,Rondom het sterven, de uitvaart en rouwverwerking vinden opvallende veranderingen plaats,” aldus Moniek. Daarom geeft Alfine uitvaart workshops waarin allerlei praktische informatie wordt besproken zoals: hoe maak ik een uitvaartplan of wilsbeschikking en wat wil en kun je vooraf regelen? Deelname aan de workshop is kosteloos. Op aanvraag geeft Alfine ook lezingen bij instellingen of organisaties. Alfine uitvaartbegeleiding is werkzaam op de Utrechtse Heuvelrug, Amersfoort en ook daarbuiten.

Alfine uitvaart, Boswijklaan 52, 3941 ZN Doorn. Tel: 0343-516213 of 06-53270938. www.alfine.nl. info@alfine.nl. 24 uur per dag bereikbaar.

advertentie
advertentie
PREMIUM
Afbeelding
Feestelijk 70e Bloemencorso in Leersum: ‘Prachtig dat we dit weer meemaken’ 14 aug, 08:38
PREMIUM
Afbeelding
Duurzaamheid en monumenten (2): ‘Het brengt extra uitdagingen met zich mee’ 14 aug, 07:30
PREMIUM
Afbeelding
Een moment voor een monument: De lange historie van het veer 13 aug, 07:30
Afbeelding
Lezing over het leven en de werken van Mondriaan in het Torenlaan Theater 12 aug, 17:35
PREMIUM
Afbeelding
Aldi vangt bot bij rechter: Bouwplan voor de Appelgaard op dood spoor 12 aug, 07:32
PREMIUM
Afbeelding
Subsidie voor bridgeles bij ABCD: ‘We willen mensen uit hun isolement halen’ 12 aug, 07:30
Afbeelding
Aangepaste dienstregeling tijdens Vuelta 11 aug, 16:47