Uitnodiging
Uitnodiging present Amersfoort

Informele zorg geeft gezinnen lucht Dankzij de inzet van steungezinnen blijven gezinnen staande

27 maart 2023 om 10:09 Lokaal Deel je nieuws

Amersfoort – Jeugdzorg zucht en steunt en ouders ervaren onvoldoende ondersteuning. De zorgen worden steeds groter en kinderen zijn de dupe van deze impasse. Dankzij de inzet van vrijwilligers via Homies hebben kinderen in Amersfoort, Soest, Bunschoten en Leusden een veilige plek waar ze af en toe tot rust kunnen komen.  

Vrijwilligers vangen een kind op in hun eigen huis en bieden het kind een veilige plek waar het kan ontspannen en leuke dingen kan doen. Ouders hebben zo even lucht om tot rust te komen en kunnen de opvoeding daardoor weer beter aan. Doordat het kind meedraait in het gezin van de vrijwilliger ervaart de vrijwilliger dit niet als belastend en is deze vorm van informele zorg goed vol te houden.  

Vrijwilliger 

Vrijwilligers melden zich bij Stichting Present voor een Homies-traject omdat ze van betekenis willen zijn voor een kind. Er volgt een uitgebreid intakegesprek waarbij de coördinator van Homies en de vrijwilliger bespreken welke mogelijkheden en wensen de vrijwilliger heeft. Hoeveel tijd heeft een vrijwilliger? Welke leeftijd past binnen dit gezin? Wat vindt de vrijwilliger leuk om te doen en waar kan een kind in meedraaien? Stichting Present gaat uit van de mogelijkheden en het aanbod van de vrijwilliger, bij het koppelen aan een hulpvraag is het aanbod van de vrijwilliger leidend. 

De vrijwilliger overlegt een VOG en onderschrijft de gedragscode.   

De match 

Gezinnen die ondersteuning kunnen gebruiken, kinderen en jongeren die een fijne plek zoeken, worden door hulpverleners aangemeld bij Stichting Present. Stichting Present werkt samen met diverse maatschappelijke organisaties in de regio. De coördinatoren van Present zoeken naar een goede match en als deze gevonden is volgt er een kennismaking.  

Hulpverlening 

Hulpverleners geven aan dat de inzet van Homies een verrijking is voor het kind en zijn/haar gezin. De inzet van deze informele zorg ontlast het hulpvragende gezin waardoor er ruimte ontstaat voor groei en de inzet van de hulpverlening effectiever ingezet kan worden. De gemeenten Amersfoort, Bunschoten, Leusden en Soest zien de meerwaarde van deze inzet en verstrekken dan ook subsidie voor Homies.  

Wil je meer weten over de impact van Homies of ben je benieuwd hoe jij je in kan zetten? Op 19 april organiseert Stichting Present een informatieavond over Homies in ‘de samenklank’ om 20uur, Bikkersweg 86, Bunschoten-Spakenburg.  

advertentie
advertentie