Iedereen is welkom bij de Zoute Inval lezing
Iedereen is welkom bij de Zoute Inval lezing de Bibliotheek Z-O-U-T

Zoute Inval lezing over wereldberoemd wandtapijt

3 januari 2023 om 11:13 Lokaal Deel je nieuws

In het kader van de Zoute Inval vindt op woensdag 11 januari in de Bibliotheek Z-O-U-T in Doorn een lezing over het wandtapijt van Bayeux plaats. Frans Loos vertelt het fascinerende verhaal achter dit wereldberoemde kunstwerk.

Historische fabeltjeskrant
Het ‘wandtapijt’ van Bayeux zou door Mathilde, de echtgenote van Willem de Veroveraar geborduurd zijn. Of toch door Saksische wevers, Engelse kloosterlingen of Franse borduursters? Tegenwoordig neemt men aan dat het gemaakt is in opdracht van Odo, bisschop van Bayeux, de halfbroer van Willem de Veroveraar. Het tapijt vertoont een mooi stukje propaganda. Het is een kunstwerk met een lengte van circa 70 meter en een hoogte van ongeveer 50 cm, geborduurd op linnen, en het doet verslag van belangrijke gebeurtenissen rond het jaar 1066. Een ‘fabeltjeskrant’ met 58 panelen, een soort stripverhaal, en het toont onder andere meineed, de inscheping in Normandië, de landing in Engeland en de slag bij Hastings, soldaten, fabels, tafelgewoonten, wapens, schepen en paarden. Ook de komeet van Halley is te zien. Geestige details en veel gebeurtenissen passeren de revue. Tot in detail zien we bijzonderheden van het leven in de middeleeuwen van de 11de eeuw. Het tapijt is achter kogelvrijglas te zien in het museum Centre Guillaume-le-Conquérant in Bayeux.


Zoute Inval
De Bibliotheek Z-O-U-T organiseert regelmatig bijzondere activiteiten, lezingen en workshops onder de naam de Zoute Inval. Deze Zoute Inval vindt plaats in de vestiging in Doorn. Je hoeft geen lid te zijn van de Bibliotheek om deel te nemen en de activiteit is gratis bij te wonen. Vooraf aanmelden is gewenst en kan per email, telefoon of aan de balie in de Bibliotheek.

advertentie
advertentie