De Vikingen zijn weer in het land

Lokaal Deel je nieuws

Nederland is een bijzonder schip rijker. Sinds een jaar ligt er in Wijk bij Duurstede een Vikingschip. Het is de   Dorestat-1, een replica van een in Roskilde opgegraven handelsschip. 

Wijk bij Duurstede, het vroegere Dorestad is in de negende eeuw veel bezocht door Vikingen. Ze kwamen veelal handel drijven, maar zijn vooral bekend door de plunderingen zoals op de schoolplaat van Isings. Omdat er uit die periode niets meer (boven de grond) zichtbaar is, is het initiatief genomen tot de bouw van een handzaam formaat schip, dat ook nog eens ooit in het oude Dorestad heeft afgemeerd.

Na drie jaar bouwen door een groep vrijwilligers, is het schip vorig jaar te water gegaan. Het resultaat is geweldig! Ook gasten kunnen kennismaken met het mooie schip. Via de VVV kan een vaart worden gereserveerd. Op de website kunnen belangstellenden alle mogelijkheden die geboden worden terugvinden. Er worden vaartochten over de rivier georganiseerd, er kan mee geroeid worden en we hebben er ook al mee gezeild. Omdat zeilen op een rivier behelpen is, zijn de vrijwilligers naar groter water getrokken om uitgebreider ervaring op te doen. Dat gebeurde 23 en 24 april in Muiden. Onder ideale weersomstandigheden (veel zon en wind 4-5) liet het schip zich van zijn beste kanten zien. 

Is uw belangstelling voor een bezoek gewekt, of wilt u graag vrijwilliger worden? Meer informatie over het project kunt u vinden op www.vikingschipdorestat.nl en op de facebook pagina. Ook in de Spiegel der Zeilvaart (november) heeft een mooi artikel over ons schip gestaan. U snapt, we zijn apetrots en willen met plezier alles over de bouw, de projectorganisatie en onze verdere plannen te vertellen.

Mensen die in Roskilde zijn geweest, hebben wellicht de reconstructie van de Skuldelev 3 in het museum gezien, en de daar gebouwde replica (Roar Ege) bekeken. 

Op 23 en 24 april werd er gezeild op het Markermeer
Op 23 en 24 april werd er geroeid op het Markermeer
advertentie
advertentie
Afbeelding
Droogte geselt museumpark Huis Doorn 7 uur geleden
Afbeelding
Cultuur snuiven tijdens Kastelentocht van De Stichtse Aanspanning 11 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Duurzaamheid en monumenten (1): ‘Buitenplaatsen zijn vaak zelfvoorzienend’ 7 aug, 07:30
Afbeelding
Maarnse Marion Buijink exposeert in het Rietveldpaviljoen 6 aug, 07:30
PREMIUM
Afbeelding
Amerongen in teken van Vuelta 5 aug, 07:30
PREMIUM
Afbeelding
Barbara Brouwer stopt met goud als international: ‘Op het hoogtepunt gestopt’ 4 aug, 07:30
Afbeelding
Veiligheidsregio: ‘Verhoogd risico op natuurbrand’ 3 aug, 18:04