De Vikingen zijn weer in het land

Lokaal Deel je nieuws

Nederland is een bijzonder schip rijker. Sinds een jaar ligt er in Wijk bij Duurstede een Vikingschip. Het is de   Dorestat-1, een replica van een in Roskilde opgegraven handelsschip. 

Wijk bij Duurstede, het vroegere Dorestad is in de negende eeuw veel bezocht door Vikingen. Ze kwamen veelal handel drijven, maar zijn vooral bekend door de plunderingen zoals op de schoolplaat van Isings. Omdat er uit die periode niets meer (boven de grond) zichtbaar is, is het initiatief genomen tot de bouw van een handzaam formaat schip, dat ook nog eens ooit in het oude Dorestad heeft afgemeerd.

Na drie jaar bouwen door een groep vrijwilligers, is het schip vorig jaar te water gegaan. Het resultaat is geweldig! Ook gasten kunnen kennismaken met het mooie schip. Via de VVV kan een vaart worden gereserveerd. Op de website kunnen belangstellenden alle mogelijkheden die geboden worden terugvinden. Er worden vaartochten over de rivier georganiseerd, er kan mee geroeid worden en we hebben er ook al mee gezeild. Omdat zeilen op een rivier behelpen is, zijn de vrijwilligers naar groter water getrokken om uitgebreider ervaring op te doen. Dat gebeurde 23 en 24 april in Muiden. Onder ideale weersomstandigheden (veel zon en wind 4-5) liet het schip zich van zijn beste kanten zien. 

Is uw belangstelling voor een bezoek gewekt, of wilt u graag vrijwilliger worden? Meer informatie over het project kunt u vinden op www.vikingschipdorestat.nl en op de facebook pagina. Ook in de Spiegel der Zeilvaart (november) heeft een mooi artikel over ons schip gestaan. U snapt, we zijn apetrots en willen met plezier alles over de bouw, de projectorganisatie en onze verdere plannen te vertellen.

Mensen die in Roskilde zijn geweest, hebben wellicht de reconstructie van de Skuldelev 3 in het museum gezien, en de daar gebouwde replica (Roar Ege) bekeken. 

Op 23 en 24 april werd er gezeild op het Markermeer
Op 23 en 24 april werd er geroeid op het Markermeer
advertentie
Afbeelding
Burgemeester Naafs sluit woning in Doorn 1 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Onrust rond varkensbesluit; politieke zorgen over uitbreiding veehouderij 2 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Zomers foodfestival in Maarsbergen: ‘Echt een evenement voor en door het dorp’ 7 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Statenbrief bevat onjuiste informatie, dorpsnetwerk voelt zich gebruikt 28 jun, 12:16
PREMIUM
Afbeelding
Turborotonde Donderberg van de baan 27 jun, 16:21
PREMIUM
Afbeelding
Energierekening van gemeente fors hoger 27 jun, 15:30
PREMIUM
Afbeelding
Utrechts landschap in beeld voor verhuizing sportvelden 27 jun, 11:59