Sperwer met prooi
Sperwer met prooi Monique van Someren

Beter 10 roof­vogels in de lucht dan 1 op de hand

Lokaal Deel je nieuws

Utrechtse Heuvelrug - Koningsdag, een dag waarop we feestelijk een verjaardag vieren, vol in oranje gekleed, rood-wit-blauw, rommelmarkten, gezang, muziek. Iedereen is vrij om te gaan en te staan waar men wil. Helaas geldt dat niet voor alle inwoners van onze gemeente. Niet voor de roofvogels die mee moeten werken aan de roofvogelshow tijdens Koningsdag. Partij voor de Dieren maakt zich zorgen over het welzijn van de roofvogels die tijdens de show worden gebruikt. Hoogste tijd voor een spektakel van een show, maar zonder vogels!

In Utrechtse Heuvelrug wonen meer dieren dan mensen, maar toch worden zij vaak vergeten in gemeentelijke plannen of beleid of komen ze er bekaaid van af. De Partij voor de Dieren wil dat ook dieren hier een fijne plek hebben om te leven, of dat nu in het wild is of bij mensen thuis. Want de mate van beschaving van een samenleving valt af te meten aan de wijze waarop ze omgaat met dieren. En toch vindt er op Koningsdag in onze gemeente een roofvogelshow plaats. Tijd voor nieuwe tradities zonder dierenleed, tijd voor het in acht nemen van de Wet Dieren.

De Vogelbescherming beschrijft duidelijk waarom het houden van roofvogelshows leidt tot dierenleed. 

Roofvogels worden in gevangenschap gehouden en kunnen niet hun natuurlijk gedrag vertonen. Ze hebben niet de vrijheid om te jagen, om een eigen partner te vinden en jongen groot te brengen. Ze zitten met een kort touw vast aan een blok of in een hok. Hun vrijheid is hen ontnomen. Riempjes om de poten en snavels.

Kunstjes doen is al onnatuurlijk, laat staan te midden van een mensenmassa. Mensen die te pas en te onpas willen aaien en aanraken. Uilen zijn echte nachtdieren, maar worden urenlang in daglicht te kijk gezet.

Roofvogel- en uilenshows draaien om het feit dat mensen de vogels van dichtbij kunnen zien en zelfs aanraken. Dit is tegengesteld aan het gedrag van deze vogels in het wild. Daar blijven ze het liefst ver van mensen verwijderd. Het publiek leert niets over de vogels in het wild.

Dieren zijn levende wezens met eigen karakters, pijn en emoties. Dieren zijn geen hebbedingen of productiemiddelen. De Partij voor de Dieren wil dat er een einde komt aan het gebruik en doden van dieren omwille van vermaak, traditie of mode. De Partij voor de Dieren wil dat in het wild levende dieren de mogelijkheid hebben om in vrijheid te leven. Partij voor de dieren wil dat het gebruik van roofvogels of uilen in shows wordt verboden.

advertentie
advertentie
Afbeelding
Binnenkort werkzaamheden voor bosomvorming in de Kaapse Bossen 19 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Al 110 jaar jeugdzorg op Valkenheide gisteren
PREMIUM
Afbeelding
Begroting: afvalstoffenheffing kan volgend jaar omlaag 26 sep, 14:19
Afbeelding
Grote brand bij Bakkerij van der Woerd in Doorn: ‘Ons levenswerk is verwoest’ video 26 sep, 11:37
Afbeelding
Zeer grote brand bij Echte Bakker Van der Woerd in Doorn 26 sep, 07:42
PREMIUM
Afbeelding
Stichts Mannenkoor zoekt zangers 26 sep, 07:04
PREMIUM
Afbeelding
Overstap naar biologisch en einde pacht in één week 25 sep, 07:28