De overgebleven stronken
De overgebleven stronken Een buurtbewoner

R.I.P. voor bos rond Villa Kakelbont

Lokaal Deel je nieuws

Na een langslepende bezwaarprocedure van tientallen omwonenden is op 5 april 2022 het bos rond Villa Kakelbont in Driebergen gekapt. Hier een rest in peace voor deze unieke groene long.

De tuin rond Villa Kakelbont aan de Melvill van Carnbeelaan 21 te Driebergen was geen gewone tuin. Het was een overblijfsel van het sterrenbos Sper en Dal, daterend uit circa 1750, behorende bij buitenplaats Sparrendaal. Kenners noemden de bosstructuur ter plaatse een buitenplaatsbiotoop met een hoge cultuurhistorische waarde. De karakteristieke groene long van Driebergen-Noord. Geen wonder dat omwonenden in november 2020 bij de gemeente Utrechtse Heuvelrug het verzoek deden om de bosstructuur bij de villa de functieaanduiding ‘bos’ toe te kennen. Tot nu toe loopt dat anders.  

Eerste kaalslag

Begin maart 2021 kreeg de eigenaar vergunning voor het kappen van 10 bomen. Pas na de bezwaarprocedure van zes weken mag daadwerkelijk gekapt worden. Omwonenden dienden bij de Gemeente Utrechtse Heuvelrug diverse bezwaren in. Zo ook de Vereniging Tussen Heuvelrug en Wetering. Hangende de bezwaar procedure vond al in maart 2021 een kaalslag plaats rond de villa: alle houtopstand en vergunningvrij te kappen bomen zijn in een paar dagen ‘geruimd’.

Dreunend

Ruim een jaar na start van de bezwaarprocedure en na een zitting van de bezwarencommissie – namelijk op 4 april 2022 – kregen bezwaarmakers te horen dat toch vergunning was verleend voor de kap van 9 bomen. De volgende dag om 08.00 uur klonken de zagen en kwamen binnen een paar uur deze oude, wijze bomen dreunend aan hun eind. R.I.P. voor bos rond Villa Kakelbont: rest in pieces.

Bomenverordening

Recent is de bomenverordening van onze gemeente ‘herzien’. De nu grootste partij BVHLokaal pleitte toen voor echte veranderingen: minder vrije kap en altijd 1 op 1 herplantplicht, zie https://bvhlokaal.nl/bvhlokaal-vraagt-om-aanpassing-bomenverordening/. Helaas kregen deze groene voorstellen geen politieke steun. Hoogste tijd dit onderwerp bij het nieuwe college opnieuw te agenderen als we een groene gemeente willen blijven.

advertentie
PREMIUM
Afbeelding
Complicaties in Driebergen: vijf nieuwbouwwoningen minder aan de Sportlaan 7 uur geleden
Afbeelding
Jeroen Hermkens en Nicolaas Wijnberg voor het eerst samen 8 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
U-complex voor Lange Dreef; eindelijk zicht op afronding Groene Tuinen 9 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Bemiddeling tussen boer en buurt; mediation moet einde maken aan de polarisatie 11 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Groen licht voor veehouder: ‘Ik kan vergunning niet weigeren,’ zegt Naafs 13 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Spectaculaire hippische topsport op Landgoed Maarsbergen 14 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Nieuw vakantiehuis geopend in Doorn: ‘Vakantie moet voor elk mens mogelijk zijn’ 17 uur geleden