Bestuursleden Leo Tielenius Kruythoff en Pim Bouhuis op de Doornse Golf Club
Bestuursleden Leo Tielenius Kruythoff en Pim Bouhuis op de Doornse Golf Club Corina Blommendaal

Doornse Golf Club bestaat 25 jaar

7 juni 2018 om 06:01 lokaal

'Ontspanning en inspanning in één slag'

DOORN Met veel enthousiasme bewegen de tweehonderd leden van de Doornse Golf Club zich op- en rondom de baan. Door zich vrijwillig in te zetten voor het onderhoud van het terrein, maar ook mee te werken aan projecten en goede doelen. Dit jaar is er op veel momenten en manieren aandacht voor het 25-jarig jubileum.

Corina Blommendaal

De golfbaan is rond 1993 ontstaan naast en later op de plaats van het voormalige buitenbad van Woestduin. ,,De baan, die eerst bestond uit zes holes, lag op de voormalige ligweide en een buitenbad van het zwembad", vertelt Pim Bouhuis, toen al lid van de Doornse Golf Club. ,,Toen de laatste twee buitenbaden van het zwembad werden gesloten in 1996, werd de golfbaan van zes holes uitgebreid naar negen."

IN GOEDE BANEN LEIDEN Een aantal leden heeft er toen voor gezorgd dat er aansluiting kwam bij de Nederlandse Golf Federatie (NGF). ,,Vanaf toen hadden we als vereniging veel meer mogelijkheden en konden hier wedstrijden worden gespeeld.", benadrukt Bouhuis. ,,Steeds meer leden vonden dat fijn, om niet in de file te hoeven staan maar na hun werk op hun 'eigen' baan een balletje te kunnen slaan." Daarnaast onderhouden de clubleden de baan voor een groot deel zelf, wat veel kosten scheelt. 

PRIMA ACCOMODATIE Vroeger was er een oud clubhuis, 'The Halfway House', dat later is verbouwd. Toen daar het Tennis- en Businesscenter Heuvelrug werd gebouwd, werd dat ook het onderkomen voor de Doornse Golf Club op het gebied van de innerlijke mens. ,,Dat geeft een combinatie van golf met tennis, maar dat is geen probleem", zegt Kruythoff, lid sinds 2004. ,,De samenwerking met de exploitanten van deze locatie is heel prettig."

GOEDE DOELEN De baanploeg, de leden die de baan onderhouden, bestaat uit vijftien man. ,,We hebben ze een tijdje moeten missen omdat ze zich samen met veel andere vrijwilligers hebben ingezet voor het project van het inrichten van de Forêthof bij Bartimeus. Bij ieder lustrum werken we aan een goed doel. Dit jaar had de jubileumcommissie bedacht om letterlijk de armen uit de mouwen te steken. Bij dit project hebben ze zich in overleg met Bartimeus ingezet voor het ontwerp, de ontbossing, het aanleggen van een schelpenpad, een ronddraaiende schijf met zand en nog meer dingen met geluids-, tast- en bewegingseffecten die waardevol zijn voor meervoudig gehandicapte en slechtziende mensen. Dit past goed in het thema van dit jaar: golf is een feest voor de zintuigen."

SPELEN MET ZINTUIGEN Op de golfbaan zijn er wedstrijden gespeeld met etherische oliën, gerechten, geluiden met de uitleg van één van de vrijwilligers die bijvoorbeeld vakmatig meer over een bepaald onderwerp weet. ,,Golf is een ultieme combinatie van inspanning, ontspanning, genieten van de natuur en gezelligheid. Bij veel gezinnen zie je dat hier geen tijd voor is. Maar het is juist fijn om met iets heel anders bezig te zijn en echt even te kunnen ontspannen. Je bent midden in de natuur, ziet veel dieren, overal hangen nestkastjes met jonge vogeltjes", zegt Bouhuis. Afhankelijk van of leden nog werken en andere sporten of vrijwilligersactiviteiten beoefenen, komen ze twee keer per week naar de club. Dan zijn ze ongeveer 2,5 uur bezig met 18 holes. ,,Dat ligt er een beetje aan hoe goed je bent", zeggen de heren glimlachend. ,,Ook voor jongeren is het goed voor concentratie, motoriek en ontspanning."

Meer informatie: www.doornsegolfclub.nl.

advertentie
advertentie