Meer bomen zorgt o.a. voor extra zuurstofproductie, bestrijding klimaatverandering, reiniging vervuilde lucht, verkoeling van straten, voedselproductie, verfraaiing van de omgeving en daardoor waardevermeerdering van het onroerend goed.
Meer bomen zorgt o.a. voor extra zuurstofproductie, bestrijding klimaatverandering, reiniging vervuilde lucht, verkoeling van straten, voedselproductie, verfraaiing van de omgeving en daardoor waardevermeerdering van het onroerend goed. THW

THW roept gemeente op: Stel bomen centraal bij groenvoorziening en ruimtelijke ordening

Lokaal Deel je nieuws

Belangenvereniging THW (Tussen Heuvelrug & Wetering), dat zich inzet voor de versterking van een groen en stijlvol Driebergen-Rijsenburg, is zeer blij met de unaniem door de gemeenteraad aangenomen motie om in de gemeente Utrechtse Heuvelrug 50.000 extra bomen in de                 gemeente aan te planten. THW vraagt al geruime tijd om veel meer aandacht voor de aanplant,                             (achterstallige) herplant en het vermijden van de kap van bomen.

De aan- en herplant van bomen stuit helaas vaak op allerlei barrieres. Naast de financiering blijkt ook de beschikbare ruimte een belangrijke hindernis te zijn voor extra aanplant. Zo heeft THW ervaren dat de (her)plant van gezichtsbepalende bomen aan de Hoofdstraat in Driebergen-Rijsenburg uiterst moeizaam verloopt vanwege onder andere de verkeerssituatie en aanwezige kabels
en leidingen in de grond.

THW verwacht dat de gemeente serieus uitvoering gaat geven aan deze raadsbreed aangenomen motie voor meer bomen. Dit vereist volgens THW een nieuwe manier van denken, waarbij bomen niet als sluitpost worden gezien en daardoor vaak het onderspit delven van verkeer, bouwactiviteiten, vermijden van schaduw, parkeergelegenheid, onderhoudskosten en rioleringswerkzaamheden (om maar een paar bedreigingen van de bomenstand te noemen). De aanwezigheid van bomen moet volgens THW daarom veel meer als uitgangspunt van het beleid worden genomen in de groenvoorziening en ruimtelijke ordening.

THW heeft zich bij de gemeente aangeboden om met hen mee te denken over de wijze waarop aan de motie 'Bomen, bomen, bomen' daadkrachtig uitvoering kan worden gegeven.      

advertentie
PREMIUM
Afbeelding
Complicaties in Driebergen: vijf nieuwbouwwoningen minder aan de Sportlaan 26 minuten geleden
Afbeelding
Jeroen Hermkens en Nicolaas Wijnberg voor het eerst samen 1 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
U-complex voor Lange Dreef; eindelijk zicht op afronding Groene Tuinen 2 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Bemiddeling tussen boer en buurt; mediation moet einde maken aan de polarisatie 4 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Groen licht voor veehouder: ‘Ik kan vergunning niet weigeren,’ zegt Naafs 5 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Spectaculaire hippische topsport op Landgoed Maarsbergen 7 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Nieuw vakantiehuis geopend in Doorn: ‘Vakantie moet voor elk mens mogelijk zijn’ 10 uur geleden