Ingrid Hoogendijk (midden) werd op 3 maart uitgeroepen tot Z-O-U-T-schrijver 2019.
Ingrid Hoogendijk (midden) werd op 3 maart uitgeroepen tot Z-O-U-T-schrijver 2019. Edith Hazelzet

Ingrid Hoogendijk Z-O-U-T-schrijver 2019

4 april 2019 om 10:27 lokaal

HEUVELRUG Unaniem was de jury het er over eens, dat de prijs voor beste schrijver van de regio dit jaar moest gaan naar Ingrid Hoogendijk (70) uit Driebergen. Haar debuut 'Ons gaat het in ieder geval nog goed', over de geschiedenis van haar door het Derde Rijk verscheurde familie in Oost-Pruisen, werd door hen belangwekkend genoemd en geprezen om de prachtige compositie op basis van authentieke brieven.

Edith Hazelzet

Met een verrassend programma zorgde de bibliotheek Z-O-U-T met een Boek&Bal weer voor een feestelijk tintje aan de verkiezing, die zij voor het zevende jaar op rij organiseerde. André van Zwieten, stadsdichter van Wijk bij Duurstede, maakte samen met wethouder Hans Waaldijk bekend dat de gemeente Utrechtse Heuvelrug op zoek is naar een dorpsdichter voor de komende vier jaar. Rop Janze uit Amsterdam liep tussen het publiek door als levende poëzie-jukebox, die op aanvraag een breed scala aan Nederlandse gedichten ten gehore bracht. Daarna ontpopte hij zich als allround performer met een humoristische voorstelling over dichtkunst. ,,Ik hou van poëzie ondanks mijn leraar Nederlands", was de openingszin bij een fantastische imitatie van de docent, die in ieders allergie gezeten zou hebben. Marsmans 'Denkend aan Holland...' gebracht als rap was een ander hoogtepuntje, net als een variatie op het radioprogramma 'Candlelight'.

ZELDZAAM EENSGEZIND Twee cultuurcoaches van de bibliotheek interviewden afwisselend de vijf regionale schrijvers die het tot de shortlist gebracht hadden: Martin Boetselaar, Ingrid Hoogendijk, Ronald van der Pol, Marian Rijk en Soraya Vink. Juryvoorzitter Wil Kosterman, wethouder kunst en cultuur van Wijk bij Duurstede, las het juryrapport voor en zei daarbij dat de jury het zeldzaam eens was geweest over de uitverkiezing. Harry Stegeman, Z-O-U-T-schrijver 2018, nam de tijd voor de opening van de envelop: ,,Hoe langer ik erover doe, hoe langer ik de titel nog draag." Daarna riep hij Ingrid Hoogendijk uit tot Z-O-U-T-schrijver 2019, en overhandigde hij haar de bijbehorende prijzen: een oorkonde en het bronzen beeldje 'De lezer'. De bescheiden schrijfster uit Driebergen was erg blij met de prijs voor haar debuut, dat vanwege gezondheidsredenen waarschijnlijk haar enige boek blijft: ,,Ik had het de anderen ook gegund - zeker degenen die al voor de derde keer waren genomineerd - maar ik zal geen concurrent zijn volgend jaar." Alle shortlist-schrijvers ontvingen bloemen en attenties, en met zijn allen brengen zij binnenkort een bezoek aan het Centraal Boekhuis in Culemborg.

JURYRAPPORT De jury prijst in haar rapport de compositie van de persoonlijke familiegeschiedenis op basis van brieven, aangevuld met de feitelijke geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog. Het Nederlandse gezin kwam in 1922 terecht op Rittergut Schakenhof. ,,De keuze om naar Duitsland te gaan beïnvloedde het leven van meerdere generaties." Het gezin met zeven kinderen werd vanwege uiteenlopende sympathieën, en door het verloop van de oorlog, verscheurd. ,,De brieven laten een mooie, bijna verloren vorm van communicatie zien, waarin je de betrokkenheid bij en de liefde voor elkaar soms heel nadrukkelijk maar ook heel vaak tussen de regels doorleest. Zowel van de ouders voor de kinderen, en de broers en zussen onderling. Een boek om ademloos uit te lezen. Een 'must' voor lezers van historische verhalen."

VREDE Ingrid Hoogendijk heeft genoten van het puzzelen en speuren dat zij de afgelopen vijftien jaar deed om tot haar boek te komen. ,,Het heeft me zoveel gebracht. Behalve inzicht in mijn familie, ook vele nieuwe vriendschappen en contacten met familieleden, waarvan ik niet wist dat ik ze in Nederland had. De lovende reacties en de documentaire van OVT waren hoogtepunten. En ik heb lezingen mogen geven op vele plaatsen." Maar voor Ingrid Hoogendijk overheerst één gevoel: ,,Dankbaarheid. Door alle inzichten en kennis die ik heb verworven over deze donkere periode in onze geschiedenis, ben ik bijzonder dankbaar, dat ik al mijn hele leven in vrede heb mogen leven. Mijn boodschap is: vrede is een groot goed!"

RADIODOCUMENTAIRE Van het boek werd voor OVT, het zondagse VPRO-programma over geschiedenis, een prachtige radiodocumentaire gemaakt door Mathijs Deen. 'Het spoor terug: Rittergut Schakenhof' werd op 6 mei 2018 uitgezonden, en is nog steeds terug te luisteren. In de documentaire komt Hoogendijks werk tot leven: fragmenten uit brieven worden voorgelezen door verschillende acteurs, en de muziek en tijdtypische achtergrondgeluiden nemen de luisteraar mee terug in de tijd.

advertentie
advertentie